România menține relații tensionate cu Ungaria. Kelemen: Nu accept instrucțiuni

Reacție lui Kelemen după ce Aurescu le-a cerut oficialilor din Ungaria să se abțină de la declarații controversate / ”Nu accept instrucțiuni” / Președintele să-și ceară scuze

Ministrul român de Externe a cerut marți ca oficialii din Ungaria să se abțină să facă declarații care ar putea duce la deteriorarea relațiilor dintre cele două țări, punct de vedere susținut și de Szijjarto. „România e profund interesată să ieșim din logica provocărilor”, a precizat Aurescu.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

De la Cluj, într-o conferință comună cu Szijjarto, Kelemen Hunor a declarat că ”nu acceptă instrucțiuni” și nu este de acord ”ca politicienii maghiari să nu mai facă declarații referitor la aceste probleme”, iar ”ca parlamentar în România, vorbesc despre ce vreau eu”.

„(…) În ultima perioadă s-a creat o atmosferă anti-maghiară în România, politicienii se întrec în declarații anti-maghiare și sper să nu devină acesta un maraton pentru ei, sper să ajungem la sfarșitul acestei situații. (…) A fost realizat un sondaj de opinie care ne arată că majoritatea românilor nu împărtășesc viziunea președintelui României, și nu consideră că maghiarii sunt inamicii statului. (…) Faptul că o bună parte dintre români dezaprobă declarațiile șefului statului este important pentru noi. Putem păși acum mai departe, dar nu sunt de acord cu opinia celor care ne spun ca politicienii maghiari să nu mai facă declarații referitor la aceste probleme. Eu, ca parlamentar în România, vorbesc despre ce vreau eu, nu accespt instrucțiuni.”, a comentat preșdintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit Actual de Cluj.

Kelemen Hunor consideră că situația tensionată ar putea fi depășită ușor dacă președintele Iohannis și-ar cere scuze. ”Știu, în România nu este la modă să îți ceri scuze, dar pentru toate lucrurile există câte un început”, mai spune liderul UDMR.

​​Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a taxat într-o conferință de presă comună cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, declarațiile președintelui Klaus Iohannis privind Ardealul dat ungurilor. „Nu vrem să participăm la discuții de politica internă, ne dorim să nu se repete aceste discuții”, a spus el, fără a-l nominaliza pe șeful statului, în condițiile în care Budapesta a pus de la început afirmațiile făcute la Cotroceni în logica electorală din România.

România continuie să insulte Republica Moldova

Întâlnirea Szijjarto-Aurescu a avut loc în marja vizitei ministrului ungar în România, vizită care Bucureștiul ar fi preferat să nu aibă loc având în vedere momentul aniversării momentului Trianon. De altfel, ministrul Român de Externe a recunoscut acest lucru în conferința comună de presă. „Așa cum i-am transmis, aș fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie”, a spus Aurescu.

„România e profund interesată să ieșim din logica provocărilor”, a precizat el.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Țara cu cel mai mare număr de miliardari din lume. Orașul care se află în fruntea listei globale a bogaților

Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite Nexta.ro. Este pentru prima dată când cel mai populat oraş din India ocupă primul loc în Asia. În...

Atacuri masive rusești împotriva infrastructurii energetice ucrainene, lângă Dnipro, „obiective vitale ale populaţiei”

Obiective de infrastructură critică au fost lovite de forțele ruse în apropierea orașului Dnipro. Sunt atacuri împotriva infrastructurii energetice a țării, care durează de săptămâni. Atacurile rusețti s-au produs vineri dimineață, în districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană...

Accident grav – un microbuz cu ucraineni s-a răsturnat

Un microbuz în care se aflau şase ucraineni s-a răsturnat în zona localității Prisaca Dornei, județul Suceava, anunță Nexta.ro. Potrivit ISU Suceava, microbuzul s-a rpsturnat pe raza localității Prisaca Dornei. Intervin pompierii militari cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare și două ambulanțe SMURD, cu...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica