Planul Marshall al UE pentru salvarea economiei

Comisia Europeană a propus miercuri un plan de refacere economică (European Recovery Plan) în valoare de 1,85 trilioane euro pentru viitorul exercițiu financiar de șapte ani. Comisia Europeană a transmis propunerea către Parlamentul European și Consiliul UE, care trebuie să îl aprobe.

Proiectul Comisiei Europene include mai multe instrumente de intervenție pentru ajutarea statelor membre lovite de criza provocată de coronavirus: atât viitorul buget multianual al UE (1,1 trilioane euro), cât și inițiativa Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde euro. Din aceste 750 de miliarde de euro, 500 miliarde vor fi granturi (fonduri nerambursabile) și 250 miliarde vor fi împrumuturi.

Comisia Europeană vrea ca investițiile ce vor fi făcute de statele membre cu banii din aceste mecanisme să respecte Green Deal – planul ecologic propus de Ursula von der Leyen, care își propune reducerea semnificativă a emisiilor poluante.

Planul Comisiei Europene se bazează pe acordul istoric între liderii Emmanuel Macron (Franța) și Angela Merkel (Germania) pentru emiterea de obligațiuni comune ale UE. Acum urmează bătălia politică din interiorul Uniunii, unde grupul celor patru state austere (Olanda, Suedia, Danemarca și Austria) se opune emiterii acestor obligațiuni comune.

Next Generation EU va strânge banii prin emisiuni de obligațiuni ale UE – o premieră absolută în istoria Uniunii Europene, iar împrumuturile acordate statelor din acest buget vor fi rambursate de statele membre în perioada 2028 – 2058.

Pe de altă parte, Comisia Europeană vrea să își crească propriul buget pentru a acorda statelor membre credite și finanțări nerambursabile (granturi). Din ce surse vor proveni veniturile Comisiei Europene? O nouă taxă pentru giganții din IT (vizate sunt corporațiile americane), taxarea emisiilor poluante și o taxă pe activele marilor corporații. Toate acestea vor trebui însă aprobate de statele membre.


După ce Mureșan și-a atribuit Moldova cu rea voință, spune că e ”Zi importantă pentru toți europenii: astăzi, la ora 14.30, în Parlamentul European, va fi prezentat Planul de redresare după criza generată de pandemia de COVID-19.

Planul avea la bază un pachet de 750 de miliarde de euro prin care să alocăm țărilor membre fonduri europene suplimentare și împrumuturi în condiții avantajoase.

Nu se vede în poze, dar fără el nu s-ar fi întâmplat nimic


De notat că propunerea Comisiei Europene prevede excluderea Parlamentului European din gestionarea fondului ce stă la baza revenirii economice a UE.

A fost convocat ambasadorul Ioniță

Context. Comisia Europeană operează cu două scenarii privind scăderea economică din acest an: scenariul optimist (o scădere de 7%) și scenariul pesimist (scădere de 16% dacă UE va fi lovită de al doilea val al pandemiei). Șomajul este proiectat la 9% în întreaga Uniune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *