Merkel: UE are un interes strategic în relația cu China

Cel mai important parteneriat al Europei este cel cu SUA, însă acesta nu este așa cum și-ar dori, mai ales în probleme legate de mediu, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. În context, liderul de la Berlin a spus că UE are ”un interes strategic” în colaborarea cu China care va revendica poziția de lider în actuala arhitectură internațională. Germania va prelua președinția rotativă a UE de la 1 iulie.

“Trebuie să depunem un efort extraordinar pentru a face faţă acestei provocări extraordinare (a noului coronavirus), însă doresc mai mult: doresc ca Uniunea Europeană, mai ales pe timp de criză, să dea dovadă de solidaritate mondială şi să îşi asume mai multe responsabilităţi”, a declarat cancelarul german, la un eveniment organizat de Fundaţia Konrad Adenauer.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

“Pandemia va antrena o intensificare a conflictelor şi problemelor existente în numeroase locuri şi va constitui o provocare pentru capacitatea Uniunii Europene în domeniul politicii externe şi de securitate”, a explicat ea, citată de hotnews.ro.

“Un motiv în plus pentru a apăra valorile pe care le avem în UE – solidaritate, democraţie, libertate, apărarea demnităţii fiecărei fiinţe umane”, a subliniat Angela Merkel.

“Europa poate ieşi din criză mai puternică decât a intrat”, a adăugat cancelarul german, la câteva ore după prezentarea de către Comisia Europeană a unui plan european de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro.

“Partenerul cel mai important al Europei sunt Statele Unite, dar parteneriatul este diferit de ce dorim, mai ales în problema mediului”, şi-a exprimat Angela Merkel regretul, fără să insiste asupra subiectului.

“Noi, europenii, vom trebui să recunoaștem hotărârea cu care China va pretinde poziția de lider în arhitectura structurilor internaționale existente”, a declarat Merkel, potrivit Bloomberg.

Chiar dacă guvernele europene privesc cu un ochi critic determinarea Chinei- și mai presus de orice acțiunile sale de a impune noi legi în Hong Kong, Merkel a precizat că obiectivul său, odată cu preluarea președinției UE va fi menținerea ”unui dialog critic, constructiv cu Beijingul”.

Cancelarul a reiterat dorința sa de a definitiva acordul de investiții cu China, dar și găsirea unui numitor comun în lupta împotriva schimbărilor climatice și provocările privind sănătatea publică.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Adrian Albu: Dacă într-adevăr a demisionat, înseamnă că nu a vrut să se compromită

Astfel a comentat deputatul Adrian Albu, zvonurile precum că Maria Giuliana Civinini ar fi demisionat de la Comisia Vetting. „Azi în Parlament am asistat cum cei din PAS încercau să spele acest membru al Comisiei de Preveting și să spună că e o falsitate. Dar...

Veronica Mihailov Moraru, despre decizia CC și partidele noi a lui Șor: Nu poți automat să le declari neconstituționale

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională interdicţia privind participarea la alegerile locale, aplicată membrilor fostului partid Şor, pe parte de procedură, susţine ministra Justiţiei. Veronica Mihailov Moraru afirmă că ministerul de resort sau Parlamentul urmează să ajusteze legislația, urmare a decizie. Funcționara a precizat în cadrul...

„Nu văd un motiv să-mi dau demisia” declară Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting

Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, respinge acuzațiile dintr-o investigație jurnalistică precum că ar fi adus prejudicii de milioane de euro în timp ce activa la Curtea Penală Internațională. „Nu văd acest articol ca pe un atac la persoana mea, dar ca pe un atac...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica