Washingtonul anuleză vizele studenților chinezi

spot_img

Washingtonul se pregătește să anuleze vizele pentru mii de studenți chinezi care studiază în Statele Unite, despre care administrația Trump consideră că au legături cu armata chineză, au declarat joi două surse apropiate situației, transmite Reuters.

Măsura, despre care a scris prima oară publicația New York Times, ar putea afecta 3.000 – 5.000 de studenți chinezi și ar putea fi anunțată cel mai devreme în această săptămână, potrivit surselor, între care se află un oficial american și o altă persoană care are informații despre discuții, scrie News.ro.

Tensiunile dintre SUA și China s-au amplificat în urma adoptării de către Beijing a unei noi legi privind securitatea națională pentru Hong Kong, despre care activiștii pro-democrație din oraș și țările occidentale afirmă că ar putea eroda libertățile și să pună în pericol rolul de centru financiar global al acestuia.

Vizele studenților chinezi din SUA vor fi anulate, iar aceștia vor fi expulzați, a spus sursa. Cei care se află în afara SUA nu vor mai fi primiți.

Rolul măsurii este să reducă spionajul și furtul de proprietate intelectuală de care sunt suspectați unii cetățeni chinezi care învață în universitățile și colegiile americane, a spus sursa, care a adăugat că administrația se așteaptă la o opoziție puternică din partea instituțiilor respective, din cauza intereselor lor financiare.

Aproximativ 360.000 de cetățeni chinezi care învață în instituții de învățământ americane generează activități economice anuale de circa 14 miliarde de dolari, majoritate legate de taxele școlare și alte taxe.

Decizia referitoare la vize va înrăutăți probabil și mai mult relțiile dintre cele mai mari două economii ale lumii, care sunt afectate și de pandemia de coronavirus și de comerț.

Discuțiile legate de vize durează de mai multe luni și, chiar dacă nu au legătură directă cu tensiunile referitoare la Hong Kong, momentul ales pare să facă parte dintr-o ”campanie de presiuni generale” împotriva Chinei, care s-a întensificat în ultimele luni, au spus sursele.

Miercuri, secretarul de Stat Mike Pompeo a afirmat în Congres că China a subminat autonomia Hong Kongului într-o asemenea măsură încât el nu mai poate să certifice statutul economic special deținut de oraș din perioada în care era colonie britanică.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ilan Șor: Maia Sandu va cheltui 20 de milioane de lei pentru propagandă împotriva adversarilor politici anul viitor

Omul de afaceri Ilan Șor se întreabă retoric - pe ce ați cheltui 20 de milioane de lei? Pe reparația și construcția drumurilor? Pe achiziționarea de utilaje de deszăpezire? Sau poate pe renovarea școlilor? Maia Sandu are o altă opinie: pentru propagandă împotriva adversarilor politici anul...

PAS o critică primarul ales pentru că nu s-a apucat de lucru, în condițiile în care anume PAS obstrucționează validarea mandatului de primar

Curtea de Apel a dat câștig de cauză pentru primarul ales din comuna Grătiești, declară Dinu Plîngău. Câștig și la Apel pentru Grătiești! Olga Caraman a câștigat alegerile de la Grătiești cu 78%, iar mandatul doamnei primar continuă să nu fie validat nici pană în...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica