Trump începe să-i revoce Hong Kongului privilegiile comerciale pentru a pedepsi China

Trump a amenințat să majoreze taxele importurilor din Hong Kong și să treacă și la alte măsuri menite să pedepsească China pentru ceea ce, în opinia sa, ar fi “extrem de îngrijorătoarele“ demersuri ale țării de a-și spori controlul asupra fostei colonii britanice.

Primul pas concret a fost făcut vineri, când s-a dat o dispoziție menită să-i împiedice pe studenții absolvenți chinezi suspectați că ar avea legături cu armata să studieze în Statele Unite, un asemenea demers urmând să protejeze cercetările care se fac în universitățile din SUA în eventualitatea unor furturi de proprietate intelectuală din partea Chinei, potrivit Politico, citat de Rador.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Trump a anunțat totodată că Statele Unite se retrag din Organizația Mondială a Sănătății, pe care el a criticat-o, afirmând că, în primele stadii ale pandemiei de coronavirus, instituția s-a arătat prea delicată față de China.

Printr-un demers care ar putea fi considerat drept cel mai semnificativ pe plan comercial, Trump a spus că administrația sa va lua niște măsuri menite să revoce tratamentul preferențial față de Hong Kong, văzut până acum ca un teritoriu vamal și turistic diferit de restul Chinei.

Pentru Hong Kong, un teritoriu care de multă vreme a fost exceptat de la reglementările americane impuse Chinei, un asemenea demers ar face ca exporturile sale să fie supuse acelorași taxe pe care Trump le-a impus unilateral asupra unor produse chinezești, taxe a căror valoare depășește $350 miliarde.

Totuși, cel puțin deocamdată, anunțurile lui Trump par să lase deoparte relațiile financiare, comerciale și de afaceri de care benerficiază Hong Kongul și China.

După discurs, piețele americane au reacționat la unison, reflecând ușurarea investitorilor datorată faptului că Trump nu a înrăutățit și mai mult relațiile cu Beijingul retrăgându-se din prima fază a acordului comercial semnat de ambele țări în luna ianuarie.

Detalii pe hotnews.ro

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica