Trump începe să-i revoce Hong Kongului privilegiile comerciale pentru a pedepsi China

Trump a amenințat să majoreze taxele importurilor din Hong Kong și să treacă și la alte măsuri menite să pedepsească China pentru ceea ce, în opinia sa, ar fi “extrem de îngrijorătoarele“ demersuri ale țării de a-și spori controlul asupra fostei colonii britanice.

Primul pas concret a fost făcut vineri, când s-a dat o dispoziție menită să-i împiedice pe studenții absolvenți chinezi suspectați că ar avea legături cu armata să studieze în Statele Unite, un asemenea demers urmând să protejeze cercetările care se fac în universitățile din SUA în eventualitatea unor furturi de proprietate intelectuală din partea Chinei, potrivit Politico, citat de Rador.

Trump a anunțat totodată că Statele Unite se retrag din Organizația Mondială a Sănătății, pe care el a criticat-o, afirmând că, în primele stadii ale pandemiei de coronavirus, instituția s-a arătat prea delicată față de China.

Printr-un demers care ar putea fi considerat drept cel mai semnificativ pe plan comercial, Trump a spus că administrația sa va lua niște măsuri menite să revoce tratamentul preferențial față de Hong Kong, văzut până acum ca un teritoriu vamal și turistic diferit de restul Chinei.

Pentru Hong Kong, un teritoriu care de multă vreme a fost exceptat de la reglementările americane impuse Chinei, un asemenea demers ar face ca exporturile sale să fie supuse acelorași taxe pe care Trump le-a impus unilateral asupra unor produse chinezești, taxe a căror valoare depășește $350 miliarde.

Totuși, cel puțin deocamdată, anunțurile lui Trump par să lase deoparte relațiile financiare, comerciale și de afaceri de care benerficiază Hong Kongul și China.

După discurs, piețele americane au reacționat la unison, reflecând ușurarea investitorilor datorată faptului că Trump nu a înrăutățit și mai mult relațiile cu Beijingul retrăgându-se din prima fază a acordului comercial semnat de ambele țări în luna ianuarie.

Detalii pe hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *