Chicu: Numai în asemenea circumstanțe se poate consolida autonomia financiară a APL

spot_img

Prim-ministrul Chicu a avut o ședință cu German Economic Team. În contextul inițiativei anunțate anterior de reformă a administrației publice centrale și locale, Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu echipa de experți German Economic Team (GET).

Experții germani, printre care și foști oficiali de rang înalt din Republica Federală Germania (ministru al finanțelor al unuia din landuri) au venit cu sugestii asupra principalelor provocări și riscuri legate de această reformă.

Obiectivul de eficientizare a administrației publice și, respectiv, de sporire a calității serviciilor prestate către cetățeni și business, poate fi atins doar prin identificarea și implementarea unei formule optimale de distribuire a competențelor între APC și APL, astfel încât administrația locală să dețină pârghii reale de guvernare în teritoriu.

Participanții la discuție au confirmat că delegarea mai multor competențe pentru administrația publică locală necesită și un potential economic și managerial net superior celui existent. În acest context, delimitarea eficientă a competențelor și identificarea unei structuri teritorial-administrative optimale sunt elementele de bază ale acestei reforme.

„Numai în asemenea circumstanțe se poate consolida autonomia financiară a APL, iar cu ea și crearea condițiilor pentru dezvoltarea regiunilor țării. O țară puternică cu teritorii slabe nu poate exista”, a spus Ion Chicu.

În cadrul discuțiilor a fost examinată experiența unor reforme similare implementate în țările baltice, Slovacia, Ucraina.  Experții germani vor asista echipa guvernamentală în elaborarea Conceptului final al acestei reforme, considerând cele mai bune practici europene și internaționale. 

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Fostul prim-ministru britanic Liz Truss sprijină revenirea lui Donald Trump la Casa Albă

Fostul prim-ministru britanic Liz Truss a semnalat că va sprijini revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează marţi PA Media/DPA. Într-un articol pentru Wall Street Journal, Truss a salutat leadership-ul istoric al SUA care "a ţinut afară cu succes ameninţarea comunistă din partea Uniunii...

România susține adoptarea în decembrie a deschiderii negocierilor de aderare a Moldovei

Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a subliniat, luni, la deschiderea evenimentului privind Uniunea Europeană și politica de extindere, că România susține negocierile de aderare ale Republicii Moldova și Ucraina cu UE. În cadrul discursului său, Luminița Odobescu a prezentat poziţia României de susţinere a procesului...

Dinu Plîngău: Cei din PAS trebuie să-și modifice comportamentul

„Dacă cei din PAS vor să obțină măcar 30 de mandate la viitoarele alegeri, atunci trebuie să-și modifice comportamentul”. Această opinie a fost exprimată de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. Totodată, Dinu Plîngău...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica