Comisia politică externă a avizat inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de împrumut cu UE

Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a aprobat, astăzi, avizul consultativ privind inițierea și aprobarea semnării Acordului de împrumut cu Uniunea Europeană privind Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistența macro-financiară pentru R. Moldova prevede acordarea unui împrumut în valoare de până la 100 de milioane de euro, în două tranșe egale.

Durata acordării împrumutului este de maximum 12 luni, urmând să fie debursată în perioada anilor 2020-2021. Debursarea primei tranșe este necondiționată, iar a doua va depinde de progresele în implementarea Memorandumului de Înțelegere. Maturitatea acestuia este de maximum 15 ani, cu aceeași perioadă de grație.

Asistența macrofinanciară din partea UE ar urma să atenueze constrângerile de finanțare externă a republicii, să acopere necesitățile bugetare și să consolideze poziția rezervelor valutare.

Acordul urmează să fie semnat de către ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.