Comisia politică externă a avizat inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de împrumut cu UE

Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a aprobat, astăzi, avizul consultativ privind inițierea și aprobarea semnării Acordului de împrumut cu Uniunea Europeană privind Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistența macro-financiară pentru R. Moldova prevede acordarea unui împrumut în valoare de până la 100 de milioane de euro, în două tranșe egale.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Durata acordării împrumutului este de maximum 12 luni, urmând să fie debursată în perioada anilor 2020-2021. Debursarea primei tranșe este necondiționată, iar a doua va depinde de progresele în implementarea Memorandumului de Înțelegere. Maturitatea acestuia este de maximum 15 ani, cu aceeași perioadă de grație.

Asistența macrofinanciară din partea UE ar urma să atenueze constrângerile de finanțare externă a republicii, să acopere necesitățile bugetare și să consolideze poziția rezervelor valutare.

Acordul urmează să fie semnat de către ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica