Comisia politică externă a avizat inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de împrumut cu UE

spot_img

Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a aprobat, astăzi, avizul consultativ privind inițierea și aprobarea semnării Acordului de împrumut cu Uniunea Europeană privind Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistența macro-financiară pentru R. Moldova prevede acordarea unui împrumut în valoare de până la 100 de milioane de euro, în două tranșe egale.

Durata acordării împrumutului este de maximum 12 luni, urmând să fie debursată în perioada anilor 2020-2021. Debursarea primei tranșe este necondiționată, iar a doua va depinde de progresele în implementarea Memorandumului de Înțelegere. Maturitatea acestuia este de maximum 15 ani, cu aceeași perioadă de grație.

Asistența macrofinanciară din partea UE ar urma să atenueze constrângerile de finanțare externă a republicii, să acopere necesitățile bugetare și să consolideze poziția rezervelor valutare.

Acordul urmează să fie semnat de către ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Guvernul a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024

Ministerul Finanţelor a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024. Aceasta chiar dacă politica fiscală și vamală pentru anul viitor a fost adoptat de Parlament, câteva luni în urmă. Autorităţile justifică necesitatea elaborării şi adoptării noilor modificări...

Fostul prim-ministru britanic Liz Truss sprijină revenirea lui Donald Trump la Casa Albă

Fostul prim-ministru britanic Liz Truss a semnalat că va sprijini revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează marţi PA Media/DPA. Într-un articol pentru Wall Street Journal, Truss a salutat leadership-ul istoric al SUA care "a ţinut afară cu succes ameninţarea comunistă din partea Uniunii...

România susține adoptarea în decembrie a deschiderii negocierilor de aderare a Moldovei

Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a subliniat, luni, la deschiderea evenimentului privind Uniunea Europeană și politica de extindere, că România susține negocierile de aderare ale Republicii Moldova și Ucraina cu UE. În cadrul discursului său, Luminița Odobescu a prezentat poziţia României de susţinere a procesului...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica