Johnson avertizează: Noi nu vom putea, cu conștiința împăcată, să-i abandonăm

Boris Johnson avertizează China să lase Hong Kong în pace: Noi nu vom putea, cu conștiința împăcată, să-i abandonăm / Aproape 3 milioane dintre locuitorii insulei ar putea deveni cetățeni britanici

Marea Britanie nu-i va abandona pe cetățenii din Hong Kong dacă Beijingul impune legea securității naționale ce intră în conflict cu obligațiile internaționale asumate de China prin acordul din 1984, a declarat miercuri premierul Boris Johnson, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Hong Kong este un succes pentru că oamenii săi sunt liberi. Dacă China va continua, asta va fi în conflict direct cu obligațiile din declarația comună, un tratat cu efecte juridice, înregistrat la Națiunile Unite”, scrie Johnson într-un material în ziarul The Times, citat de hotnews.ro.

Reacția vine după ce parlamentul chinez a aprobat săptămâna trecută o decizie de creare de legislație pentru Hong Kong cu scopul declarat de a combate nesupunerea, secesiunea, terorismul și interferențele străine. Agenți de securitate și ai serviciilor secrete chineze ar putea fi staționați astfel, în premieră, pe această insulă.

Mulți oameni din Hong Kong se tem că modul lor de viață – pe care China s-a angajat să-l păstreze – este amenințat. Dacă China continuă să le justifice teama, atunci noi, britanicii, nu vom putea, cu conștiința împăcată, să ridicăm din umeri și să-i abandonăm. În schimb, ne vom onora obligațiile și le vom oferi o alternativă”, spune premierul Regatului Unit.

Johnson a repetat și angajamentul de a oferi deținătorilor de pașapoarte Naționale Britanice Străine (British National Overseas – BNO) din Hong Kong o procedură de obținere a cetățeniei britanice, ceea ce le va permite să se stabilească în Regatul Unit.

Există aprocimativ 350.000 de deținătir de pașapoarte BNO în Hong Kong, iar alte 2,5 milioane sunt eligibili pentru a le obține, a adăugat Johnson.

Potrivit The Times, Consiliul Național de Securitate britanic a aprobat, marți, ”rebalansarea” relației Marii Britanii cu China. Tot marți, Regatul Unit a avertizat Beijingul să facă un pas în spate în privința legii securității naționale din Hong Kong, spunând că riscă să distrugă una dintre bijuteriile economiei Asiei și să ruineze reputația Chinei.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Alexandru Tănase: Cine va plăti factura politică pentru zâmbetul batjocoritor al dlui Herman von Hebel?

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă...

Dinu Plîngău: Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția

Dinu Plîngău declară că Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția și a continua activitatea. Potrivit lui Dinu Plîngău, dincolo de acuzațiile privind încălcarea legislației și comiterea anumitor ilegalități descrise în presa internațională, întregul proces, care presupune nu doar evaluarea integrității...

Veaceslav Ioniță: Marea ”afacere” a gazului din 2023 în stil neo-moldovenesc

Gazul în Republica Moldova nu este pur și simplu gaz, el mereu a fost o afacere de ”succes”, dar ce s-a întâmplat în 2023 va intra cu certitudine în manualele de economie, susține economistul Veaceslav Ioniță. Moldova mereu a înregistrat diverse ”minuni” în sectorul gazelor...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica