Premierul irlandez deplânge absenţa ‘leadership-ului moral’ în SUA

Leo Varadkar, premierul irlandez a deplâns “absenţa leadership-ului moral” în SUA, unde decesul lui George Floyd, un afro-american asfixiat de un poliţist alb pe 25 mai, a provocat un val de proteste, informează AFP.

Decesul lui George Floyd, ucis pe 25 mai la Minneapolis, “a provocat un val de emoţie palpabil, expresii spontane de solidaritate împotriva otrăvii rasismului“, a declarat Varadkar în faţa camerei inferioare a Parlamentului irlandez.

Am văzut de asemenea o adevărată repulsie” în faţa reacţiilor uneori de forţă “faţă de manifestanţi paşnici şi jurnalişti“, a continuat el, cu referire la ciocnirile între manifestanţi şi poliţişti care au avut loc în mai multe oraşe americane.

Şi am asistat la o absenţă de leaderschip moral sau de cuvinte de înţelegere, de consolare sau de reconciliere“, a deplâns premierul irlandez.

Liderul irlandez a estimat că “injustiţia enervează pe bună dreptate“. El a comparat rasismul cu “un virus care se transmite la o vârstă precoce, alimentat de prejudecăţi susţinute de sisteme“.

Floyd, care era neînarmat, a murit după ce un poliţist alb i-a ţinut genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute, un incident ce a declanşat cele mai mari proteste anti-rasiste văzute în Statele Unite după mai multe decenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *