împărțeala neuniformă agită retorica populistă anti-UE

Pericolul din spatele marelui plan de relansare economică al UE: Populismul şi anti-europenismul s-ar putea agrava dacă pachetul masiv de 750 miliarde euro duce la o revenire neuniformă

Când au apărut primele cazuri de coronavirus în Europa, mai mult partide anti-UE au început să prindă avânt, aşa cum a fost şi cazul în Italia, unde partidul anti-imigraţie Lega a rămas favoritul populaţiei, în timp ce partidul de extremă dreaptă Fratelli DăItalia a crescut în sondaje.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Însă Uniunea Europeană a încercat să revină printr-un răspuns puternic, anunţând un nou pachet major de stimuli în valoare de 750 miliarde euro. Blocul european vrea să împrumute aceşti bani din pieţele publice, într-o mutare care nu a mai fost realizată niciodată la scară atât de largă.

Planul Comisiei Europene ar urma să asigure credite şi garanţii pentru sectoarele grav afectate de criză. Decizia a venit după ce preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au surprins investitorii cu câteva zile în urmă când au anunţat că vor susţine formarea unei datorii comune pentru a trece criza.

Datoria comună europeană a fost un subiect tabu pentru mult timp, în special printre oficialii din Germania, unde o strategie de austeritate i-a făcut pe politicieni să se teamă dacă vor ajunge cetăţenii Germaniei să plătească datoriile altor state.

Ca rezultat, anunţul a fost descris drept unul „istoric” şi ca un „mare pas înainte” pentru Uniunea Europeană. Investitorii au interpretat decizia drept reducerea riscului de colaps al proiectului UE în sine, notează zf.ro.

Cu toate acestea, în ciuda unui pachet fără precedent, pachetul nu este suficient pentru a potoli sentimentul anti-UE.

Cu siguranţă populiştii vor găsi ceva de care să se lege”, a spus Marchel Alexandrovihc, economist senior pentru Europa în cadrul băncii de investiţii Jeffries.

Constantin Fraser, analist pentru Europa în cadrul firmei de cercetare TS Lombard, crede că „politicienii din opoziţie au început deja să atace planul, susţinând că e prea mic în dimensiune, că se mişcă prea lent sau că are prea multe condiţii ataşate”.

Cu siguranţă va ajuta imaginea Uniunii Europene în Italia, însă nu putem estima cât de mult va reuşi să anuleze ani întregi de nemulţumire adunată”, a adăugat el.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica