împărțeala neuniformă agită retorica populistă anti-UE

Pericolul din spatele marelui plan de relansare economică al UE: Populismul şi anti-europenismul s-ar putea agrava dacă pachetul masiv de 750 miliarde euro duce la o revenire neuniformă

Când au apărut primele cazuri de coronavirus în Europa, mai mult partide anti-UE au început să prindă avânt, aşa cum a fost şi cazul în Italia, unde partidul anti-imigraţie Lega a rămas favoritul populaţiei, în timp ce partidul de extremă dreaptă Fratelli DăItalia a crescut în sondaje.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Însă Uniunea Europeană a încercat să revină printr-un răspuns puternic, anunţând un nou pachet major de stimuli în valoare de 750 miliarde euro. Blocul european vrea să împrumute aceşti bani din pieţele publice, într-o mutare care nu a mai fost realizată niciodată la scară atât de largă.

Planul Comisiei Europene ar urma să asigure credite şi garanţii pentru sectoarele grav afectate de criză. Decizia a venit după ce preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au surprins investitorii cu câteva zile în urmă când au anunţat că vor susţine formarea unei datorii comune pentru a trece criza.

Datoria comună europeană a fost un subiect tabu pentru mult timp, în special printre oficialii din Germania, unde o strategie de austeritate i-a făcut pe politicieni să se teamă dacă vor ajunge cetăţenii Germaniei să plătească datoriile altor state.

Ca rezultat, anunţul a fost descris drept unul „istoric” şi ca un „mare pas înainte” pentru Uniunea Europeană. Investitorii au interpretat decizia drept reducerea riscului de colaps al proiectului UE în sine, notează zf.ro.

Cu toate acestea, în ciuda unui pachet fără precedent, pachetul nu este suficient pentru a potoli sentimentul anti-UE.

Cu siguranţă populiştii vor găsi ceva de care să se lege”, a spus Marchel Alexandrovihc, economist senior pentru Europa în cadrul băncii de investiţii Jeffries.

Constantin Fraser, analist pentru Europa în cadrul firmei de cercetare TS Lombard, crede că „politicienii din opoziţie au început deja să atace planul, susţinând că e prea mic în dimensiune, că se mişcă prea lent sau că are prea multe condiţii ataşate”.

Cu siguranţă va ajuta imaginea Uniunii Europene în Italia, însă nu putem estima cât de mult va reuşi să anuleze ani întregi de nemulţumire adunată”, a adăugat el.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

VIDEO Usatîi a avut dreptate: Instanța a respins cererea Partidului Nostru privind aplicarea retroactivă a tarifelor mai mici la gaz

Renato Usatîi a avut dreptate. Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Centru a pronunțat vineri, 19 aprilie, decizia pe care liderul Partidului Nostru a prezentat-o în ajun. Astfel, magistrații au respins cererea Partidului Nostru de a aplica tarife mai mici la gazele naturale cu...

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel. De mai multe săptămâni, palestinienii, care din 2012 au statutul inferior...

Alexei Paniș: Consiliera Olesei Stamate mi-a accesat datele cu caracter personal

Judecătorul Alexei Paniș a reiterat, în cadrul evaluării sale repetate, în fața Comisiei Pre-Vetting, că deține informații oficiale precum că, datele sale cu caracter personal au fost accesate de consiliera fostei președinte a Comisiei juridice, Olesea Stamate. Judecătorul a remarcat că a aflat despre aceste...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica