Sturza face lobby politicienilor pentru propriu interes

Să-i mulțumim lui Iurie Leancă, ar fi păcat să-l pierdem în istorie, spunea Ion Sturza pe date de 19 Februarie 2015. ”După ce ieri Parlamentul și-a dat votul de încredere Guvernului condus se Chiril Gaburici, fostul prim-ministru Ion Sturza regretă că Iurie Leancă nu a ajuns premier și scrie pe pagina sa de Facebook că ar fi păcat ca acesta să se piardă în istorie.

Să-i mulțumim lui Iurie Leancă! Dacă Moldova astăzi este deschisă și simpatizată de lumea civilizată, dacă avem Acordul de Asociere și pe cel de Liber Schimb cu UE, dacă moldovenii călătoresc liber în Europa este, practic, meritul exclusiv al lui Iurie Leancă. Sunt mai multe realizări, dar anume acestea vor rămâne în memoria colectivă”, scrie Ion Sturza.

De asemenea, fostul premier admite că Iurie Leancă a avut și rateuri, dar consideră că astea contează mai puțin. ”De astăzi TOȚI se vor alinia sub alt drapel. Chiar și cea mai iubită dintre pământeni Maia Sandu. Realitatea este dură. Astăzi, fiind pe Olimp, ești venerat și apreciat, mâine – marginalizat și uitat. Dar mai e o șansă să construiești un Olimp care să nu depindă de o funcție formală. Merită de încercat. Cu muncă, perseverență și curaj”, adaugă fostul prim-ministru.

În încheiere, Ion Sturza scrie că în Moldova există puțini oameni de calitatea lui Iurie Leancă. ”Noi avem foarte puțini oameni de calitatea lui Iurie Leancă și ar fi un mare păcat să-l pierdem în istorie. Iurie, ai toată simpatia și suportul meu, dacă contează, desigur!”, își încheie mesajul Ion Sturza.

În septembrie, Leancă vine cu o reacție la un mesaj postat de Sturza: „Doar prin vorbe nu vom reuși să creăm o alternativă reală la actuala guvernare și să găsim soluții pentru dezvoltarea țării. E nevoie mai mult ca oricând să lăsăm la o parte confortul și să ne implicăm. Fără nicio urmă de ironie, am fi onorați să fiți dvs. „idolul” nostru financiar și spiritual (apropo, e vacantă funcția), din interior veți avea ocazia să cunoașteți mai bine situația partidului nostru și să ne sprijiniți. Este o invitație cât se poate de serioasă și m-aș bucura să-i dați curs. Sunt sigur că împreună, atrăgând și alte „tinere speranțe” cum ați scris, vom reuși să facem lucruri concrete pentru oameni, să trecem de la etapa comentariilor pe Facebook la acțiuni concrete”, a comentat Leancă, citim pe 30 septembrie 2015 pe Diez.

Studentul nu s-a conformat așteptărilor mele

La câțiva ani distanță, Ion Sturza își contrazice total declarațiile, spunând că nu i-ar încredința lui Leancă „nicio funcție administrativă”. Într-un interviu pentru TVC-21, politicianul a susținut că „elevul” Iurie leancă nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor sale.

„Studentul nu s-a conformat așteptărilor mele. Pentru mine, profilul său psihologic și profesional nu a fost niciodată un mister. A primit o educație excelentă la MGIMO, a fost un bun diplomat. Dar nu am ascuns niciodată public că este un administrator foarte rău, notează Zugo.

Nu i-aș fi încredințat nicio funcție administrativă, funcția de ministru și, mai ales, de premier. El nu înțelege multe aspecte economice și juridice. În plus, a intrat sub o influență foarte proastă. Când a devenit prim-ministru, am prevăzut multe probleme care s-ar putea întâmpla cu aeroportul și cu băncile. I-am spus să fie foarte atent. Am prevăzut multe probleme și am încercat să-l avertizez, dar nu a vrut să-și piardă postul. Mi-a spus: Dacă nu fac ceea ce îmi spune Filat, voi fi demis”, a comentat Sturza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *