Gazele ruseşti au atras furia Americii asupra Germaniei – Cronica zilei

Alianţele europene şi nord-atlantice sunt zguduite de multe lucruri, iar unul dintre acestea sunt gazele naturale, în special cele vândute de Rusia

Gazele ruseşti au atras furia Americii asupra Germaniei, o situaţie de care încearcă să profite Polonia, ţară aliată cu cele două în NATO, dar cu o aversiune puternica faţă de tot ceea ce înseamnă influenţă rusească în regiune.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Polonia este hotărâtă să-şi reducă în totalitate dependenţa de gazele din Rusia, şi chiar şi Turcia, un rebel în NATO, se laudă că şi-a găsit alternative la com­bustibilul importat din Rusia, deşi este o verigă principală în reţeaua de transport a acestuia spre ţările tradiţional aliate Moscovei Bulgaria, Serbia şi Ungaria.

Preşedintele american Donald Trump a promis că va face orice pentru a opri Germania să construiască o dublură a gazoductului Nord Stream prin care aceasta ar primi pe o rută directă gaze naturale ruseşti. Germania are nevoie de acest combustibil pentru tranziţia de la cărbune la energie verde, iar SUA au de vândut propriile gaze în Europa. Decizia unilaterală a lui Trump de a retrage o parte din trupele americane staţionate în Germania a luat Berlinul prin sur­prindere şi poate fi considerată o manevră de intimidare.

Siegfried Mureșan e un pațan …

Polonia, vecina Germaniei şi piesă importantă pe flancul estic al NATO, se fereşte de gazele ruseşti şi face de ceva timp eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de acestea, considerându-le nocive pentru securitatea sa energetică. Gazele vândute de Rusia sunt descrise adesea ca un instrument geopolitic de intimidare şi şantaj, dar şi de recompensare a „prietenilor“ Moscovei. Dacă Germania, o ţară mai greu de intimidat, insistă pe gazele ruseşti, Polonia este unul din primii clienţi ai gazelor naturale lichefiate exportate de SUA şi insistă pe construirea unei conducte prin care să se alimenteze cu gaze extrase din Norvegia – Baltic Pipe. Varşovia şi-a făcut cunoscută decizia de a prelua trupele americane dacă Trump le retrage din Germania imediat după ce preşedintele american şi-a anunţat intenţia, sau ameninţarea. Detalii pe zf.ro


 • Berlinul recunoaşte probleme în relaţia cu Washingtonul; ”Suntem parteneri apropiaţi în cadrul NATO. Dar e complicat”, afirmă Heiko Maas după anunţul retragerii a 9.500 de militari americani don Germania; Polonia speră să primească o parte a trupelor amer. Relaţia Germaniei cu Statele Unite este ”complicată”, apreciază ministrul german de Externe Heiko Maas într-un interviu acordat Bild am Sonntag, în care-şi exprimă regretul faţă de viitoarea retragere a unor militari americani din Germnia, relatează Reuters. Preşedintele american a ordonat armatei americane să retragă 9.500 de militari din Germania, potrivit unui oficial american de rang înalt. În cazul în care această retragere are loc, ”vom lua notă”, declară şeful diplomaţiei germane pentru tabloid. ”Apreciem cooperarea cu forţele americane care s-a dezvoltat de-a lungul anilor. Ea este în intereseul ambelor ţări”, adaugă ministrul.
 • Polonia speră să primească o parte din soldaţii americani pe care Trump îi va retrage din Germania. Anunţul guvernului de la Washington că va reduce contingentul trupelor americane din Germania a atras critici din partea ţării gazdă şi i-a luat prin surprindere pe aliaţii NATO. În acelaşi timp, Polonia s-a oferit rapid să găzduiască unele dintre aceste forţe, scrie Euractiv. Wall Street Journal a raportat vineri că administraţia Trump a dispus reducerea numărului de soldaţi americani staţionaţi în Germania cu 9.500, la 25.000.

# TV8 – Premierul Chicu vrea să anuleze privilegiile pentru angajații BNM: „Poporul nu va mai plăti avocați pentru cei care au fost implicați în furtul miliardului”. Premierul Ion Chicu spune că în următoarele zile va propune un proiect de modificare a legislației pentru a elimina „privilegiile absolut neîntemeiate”, de care se bucură funcționarii Băncii Naționale. Potrivit lui, în noiembrie 2014, atunci când din sistemul bancar al țării s-a furat un miliard de dolari, conducerea BNM a jucat un rol activ în această fraudă. „De atunci, mai mulți funcționari ai BNM au nimerit în vizorul procuraturii și au statut de bănuiți/învinuiți. Tot acest timp serviciile pentru avocați de sute de mii de lei (sau chiar milioane) sunt achitate… de BNM


 • Belgia se plânge de „competiţia turistică“ din UE. Unele ţări membre ale Uniunii Europene, precum Italia, au început să transforme eforturile de salvare a sectorului turismului într-o „competiţie“ internaţională, refuzând să respecte noile linii directoare ale Uniunii, s-a plâns ministrul de externe al Belgiei. El s-a referit la principii convenite săptămâna trecută care privesc redeschiderea frontierelor interne pe 15 iunie în loc de mai devreme. „Solicităm coordonare, dar nu merge, deoarece unele ţări au intrat într-o formă de concurenţă turistică“, a declarat ministrul Philippe Goffin pentru La Libre Belgique, preluat de EUobserver.

 • Ciprul îi cere UE sa-i retragă Turciei statutul de candidat. Statutul Turciei de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ar trebui revocat din cauza forajelor după gaze naturale executate de această ţară în apele cipriote, a declarat preşedintele Ciprului Nicos Anastasiades într-un interviu acordat Politico. „Acceptăm ca Turcia să fie stat membru al UE, dar am prefera să avem un vecin european şi nu un stat agresiv cum este acum Turcia“, a explicat Anastasiades. Ciprul, dar şi Grecia sunt iritate de faptul că Turcia a trimis mai multe nave sub escortă militară să exploreze după gaze naturale în Marea Mediterană în apele pe care acestea le consideră ca făcând parte din teritoriul lor. Cele mai multe dintre statele UE, inclusiv Franţa, au luat poziţie în favoarea, în timp ce Ankara nu recunoaşte acordurile invocate de europeni.

# Realitatea.md – Întreprinderile ar urma să primească subvenționare la credite, în mărime de şase fonduri de salarizare, ci nu trei așa cum este în prezent  Guvernul urmează să aprobe în această săptămână proiectul de lege pentru subvenţionarea creditelor în mărime de şase fonduri de salarizare pe întreprindere. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful statului, Igor Dodon, după întrevederea tradițională cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și premierul Ion Chicu. 


 • Banca Mondială: Economia globală se va contracta cu 5,2% anul acesta. Economia globală se va contracta cu 5,2% anul acesta, în contextul crizei pandemiei, a anunţat luni Banca Mondială, conform cotidianului Le Figaro. Criza coronavirusului a avut un impact “rapid şi masiv”, în pofida asistenţei financiare fără precedent, a comunicat Banca Mondială. Este vorba de “cea mai profundă” recesiune de după Al II-lea Război Mondial şi numeroase ţări vor avea scăderi economice anul acesta, precizează Banca Mondială. Instituţia financiară consideră că este vorba de cea mai gravă criză din ultimii 150 de ani, estimând că între 70 şi 100 de milioane de oameni vor ajunge la sărăcie extremă. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, economia globală se va contracta cu 5,2% anul acesta.

 • L’Espresso: Facebook și YouTube favorizează extrema dreaptă, dar se prefac că nu se întâmplă nimic.; Platformele sociale și cele de partajare ajută cu algoritmii lor la radicalizarea utilizatorilor, conducându-i spre conținuturi care incită la ură și violența. Și în ciuda semnalelor de alarmă lansate de experţi, intervențiile sunt marginale, scrie săptămânalul italian L’Espresso, citat de Rador. Bringing people together, recită campania mamă a platformei Facebook, care de mai bine de un deceniu îi permite lui Mark Zuckerberg să valorifice conținuturi multimedia bazate pe activitățile online ale utilizatorilor săi. Numai că după ani de cercetări interne și milioane de dolari investiți în monitorizarea conținuturilor ilegale, o echipă de anchetatori a confirmat suspiciunile activiștilor și cele ale cercetătorilor independenți, iar platforma Facebook este acuzată că a contribuit la radicalizarea multor utilizatori, expunându-i la conținuturi care laudă ura și violența de dreapta.

UNIMEDIA – Calitatea echipamentelor donate de România, investigată la Chișinău. Nicolae Furtună: „Noi ne-am autosesizat

TV8 – S-a autosesizat. Ce spune directorul ANSP despre declarațiile că lotul de ajutor umanitar oferit de România ar fi fost de proastă calitate. Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că vor documenta declarațiile unui deputat român, precum că lotul de ajutor umanitar oferit de România în lupta cu Covid-19 ar fi fost de proastă calitate. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Unimedia. „Ne-am autosesizat, o să documentăm, eu chiar nu aș vrea să mă arunc cu declarații pe acest subiect. Este un subiect destul de sensibil. În primul rând partea română a făcut donațiile din cele mai bune intenții și noi am fost și rămânem recunoscători pentru acest gest. Este un gest frumos. De altfel, ca și alte donații pe care le-am avut de la alți parteneri. Aici trebuie să examinăm lucrurile cu mare acuratețe, cu mare diplomație. Este unlucru sensibil. Noi ne-am autosesizat, o să vedem și calitatea dezinfectatelor care au fost oferite și o să vedem și calitatea echipamentelor”, a declarat Furtună


 • Japonia refuză să se alăture SUA şi altora în a condamna China pentru legea impusă Hong Kongului (Kyodo). Japonia nu se va alătura demersului Statelor Unite, Marii Britanii şi altor ţări în difuzarea unei declaraţii care să critice China pentru impunerea unei noi legi a securităţii în Hong Kong, a relatat duminică agenţia de presă niponă Kyodo, citând oficialităţi din ţările implicate, informează Reuters. Marea Britanie, SUA, Australia şi Canada au condamnat China la 28 mai pentru impunerea unei legi care, în opinia lor, ar ameninţa libertatea şi ar încălca acordul chino-britanic din 1984 privind autonomia fostei colonii

 • Milioane de beri plătite în avans sau gratuite îi aşteaptă pe europeni. Foarte ataşaţi de cârciumile şi de berea lor, cehii au comandat în timpul carantinei de acasă cu plata în avans sticle şi halbe de bere la barurile preferate cu gândul că le vor bea acolo când viaţa va reveni la normal. În acest fel, ei au încercat să ajute celebrele puburi cehe

 • Polonia închide temporar 12 mine de cărbune pentru a stopa răspândirea coronavirusului Polonia va închide, marţi, pentru trei săptămâni, două mine de cărbune ale companiei de stat JSW şi alte 10 aparţinând grupului PGG pentru a stopa răspândirea noului coronavirus în rândul minerilor, a anunţat vicepremierul Jacek Sasin, transmite Reuters. Polonia, ţară care îşi asigură mare parte din energia electrică cu ajutorul cărbunelui, a precizat că minerii reprezintă aproximativ 20% din totalul cazurilor de coronavirus. “Asemenea acţiuni sunt necesare pentru a stinge focarele epidemice”, a precizat Sasin luni, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că minerii vor fi plătiţi integral în următoarele trei săptămâni şi nu sunt ameninţate livrările de cărbune. Pandemia a amplificat problemele financiare cu care se confruntă industria poloneză a cărbunelui, care va fi susţinută printr-un plan guvernamental de restructurare ce urmează să fie anunţat în săptămânile următoare.

 • Portugalia, Franţa şi Luxemburg s-au oferit să primească migranţi debarcaţi în Malta. Trei state membre ale Uniunii Europene au acceptat să primească o parte a celor 425 de migranţi care au debarcat în Malta la finalul săptămânii trecute, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite dpa. Portugalia, Franţa şi Luxemburg îşi anunţaseră până luni disponibilitatea de a primi unii migranţi, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar, fără a oferi însă detalii despre numărul de migranţi care vor ajunge în fiecare dintre cele trei ţări
 • Guvernul de la Varşovia se opune relocării imigranţilor ilegali în Polonia. Guvernul conservator de la Varşovia se opune oricărei relocări a imigranţilor ilegali în Polonia, a declarat luni ministrul de interne polonez Mariusz Kamiński, răspunzând astfel planurilor Comisiei Europene legate de un nou pact privind migraţia şi azilul, relatează marţi thenews.pl. Miniştrii de interne din Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Estonia, Letonia şi Slovenia au trimis o scrisoare comună Comisiei Europene în care îşi exprimă opoziţia faţă de orice formă de relocare obligatorie. Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson intenţionează să propună o reformă a sistemului de azil al Uniunii Europene, care s-a dovedit depăşit în 2015-2016 când ţările din flancul sudic al blocului comunitar le-au acuzat pe celelalte că nu le-au ajutat să gestioneze numărul mare de sosiri de migranţi şi refugiaţi. https://bit.ly/2XKeMjn

 • Coreea de Nord întrerupe canalele de comunicare cu “duşmanul” din sud (KCNA). Coreea de Nord intenţionează să întrerupă marţi canalele de comunicare, în special militare, cu “duşmanul” sud-coreean, a anunţat agenţia de stat nord-coreeană, KCNA, după ce mai mulţi activişti au ameninţat că vor trimite manifeste anti-Phenian în ţara comunistă, notează AFP. Phenianul “va tăia complet legăturile dintre autorităţile din Nord şi cele din Sud”, precum şi alte canale de comunicare, în special dintre forţele armate ale celor două state sau partide politice aflate la putere la Seul şi Phenian, a precizat KCNA. https://bit.ly/2MGy5Uv

 • Suedia este cazul-cheie în vederea pregătirii pentru un al doilea val de Covid-19. La analiza finală suedezii îi vor dezamăgi pe toți. Cei care susțin că reacția guvernului lor la pandemie a fost isterică, fiindcă „în Suedia treburile își urmează cursul firesc”, nu au descoperit deocamdată cât de puțin știu ei despre cum merg treburile în Suedia. Chiar și cei care susțin că țările care au optat pentru carantină au salvat multe vieți, spre deosebire de suedezii care mor cu miile, vor constata că cifrele sunt înșelătoare și derutante. Ambele tabere vor fi forțate să-și găsească o altă sursă pentru a-și valida argumentele. Săptămâna trecută, de pildă, primele pagini ale ziarelor din întreaga lume proclamau că suedezii și-au admis greșeala și că modelul lor de gestionare a pandemiei e în colaps. Dar titlurile erau eronate. https://bit.ly/2MIcxXC

# Telegraph – Premierul a declarat că Guvernul e dispus să ofere suport industriei care poate aproviziona piața autohtonă cu echipamente de protecție https://bit.ly/2BPjoMR

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica