FMI a aprobat un program de asistenţă în valoare de cinci miliarde de dolari pentru Ucraina, iar prima tranşă, de 2,1 miliarde de dolari, va fi acordată imediat. Împrumutul este extrem de important deoarece va permite autorităţilor de la Kiev să gestioneze impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19). Fără aceşti bani, Ucraina riscă să intre în incapacitate de plată.
Restul fondurilor vor fi acordate în urma celor patru revizuiri ale programului, pe parcursul celor 18 luni în care acesta se derulează. Programul se concentrează mai mult pe asigurarea stabilităţii decât pe adoptarea unor reforme structurale profunde, a informat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.
Prin asigurarea fondurilor de la FMI, autorităţile de la Kiev speră să deblocheze finanţarea de la UE şi de la alte instituţii.
În acest an, economia Ucrainei ar urma să se contracte cu 5%, în trimestrul doi din 2020, declinul urmând să fie de 12%, a previzionat recent Guvernul de la Kiev. În schimb, Fondul Monetar Internaţional previzionează un recul al PIB-ului Ucrainei de 8,2% în 2020.
În mai, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care îi împiedică pe foştii proprietari ai unei bănci insolvente să îşi redobândească activele, ceea ce a deschis calea pentru deblocarea unui ajutor financiar crucial de la Fondul Monetar Internaţional.
Supranumită şi “Legea anti-Kolomoisky”, acest act normativ interzice anularea deciziei din 2016 privind naţionalizarea băncii Privatbank, o decizie contestată de fostul proprietar al băncii, controversatul oligarh Igor Kolomoisky.
Fondul Monetar Internaţional a avertizat
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are legături mai vechi cu fostul proprietar al PrivatBank, Igor Kolomoisky, şi a dezminţit în repetate rânduri aluziile cu privire la faptul că îl va ajuta pe acesta să redobândească controlul asupra băncii, care a fost naţionalizată împotriva voinţei oligarhului. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că orice revenire asupra deciziei de naţionalizare a PrivatBank ar declanşa o îngheţare a ajutoarelor acordate.
De asemenea, Parlamentul Ucrainei a aprobat în martie o lege care autorizează vânzarea terenurilor agricole, condiţie-cheie pentru deblocarea sprijinului din partea FMI.
În Ucraina, terenurile exploataţiilor agricole nu sunt în proprietatea cultivatorilor, ele reunind în general sute de loturi cu suprafeţe mici închiriate de la proprietari, care sunt cei care le-au redobândit după căderea URSS. Ulterior, vânzarea terenurilor agricole a fost interzisă.
Legea adoptată marţi stabileşte un cadru strict pe piaţa terenurilor agricole, pentru a calma temerile populaţiei şi ale agricultorilor.
@omniapres.md