Chicu: Pănă la 30 iunie vor fi reluate toate activitățiele economice

Premierul Ion Chicu a venit cu un mesaj pe Facebook despre starea de lucruri în perioada pandemiei și reluarea tuturor activităților economice în țară.

Spre regret, neclaritățile și incertitudinile legate de acest virus, schimbările frecvente ”de optică” privind natura și caracteristicile COVID19, transformă orice strategie de luptă cu acesta (mai degrabă) într-un ”suflat și la apă rece”. Personal, am susținut această abordare. Din lipsă de claritate – este cea mai corectă.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Am urmat cu strictețe orice recomandare a OMS încă de la sfărșitul luni ianuarie 2020, cînd această organizație a anunțat alertă internațională. Sunt sigur, că anume această abordare ne-a permis să avem una din cele mai mici rate a deceselor de COVID19 în Europa, iar la capitolul decese sau număr de cazuri la 1 mln. populație – să fim pe locul 20 din 48 pe continent.

E firesc, ca toții să fim focusați pe această pandemie și să întreprindem totul ce este posibil pentru a diminua efectele ei. Regret foarte mult decesul de la începutul pandemiei a peste 370 concetățeni de ai noștri, diagnosticați cu această maladie. Totodată, trebuie să reieșim din niște realități și să ne asigurăm, că focusarea exclusivă pe măsurile de combatere a virusului nu afectează mai grav oamenii pe alte dimensiuni.

Din data apariției primului caz de COVID19 în țară, de această maladie au decedat zilnic în mediu 4 persoane. Mai mult de 90% din ei au avut și alte boli grave. Raportat la numărul total de decese zilnice, această cifră consituie circa 3%. În această perioadă, de zeci de ori mai mulți oameni au decedat de boli cardio-vasculare sau alte maladii grele (în mediu avem circa 110 decese zilnic). Ocuparea locurilor din spitale aproape exclusiv cu bolnavi de acest virus, limitează posibilitățile de tratament de alte maladii, care răpun cu mult mai multe vieți.

După 15 mai am fost nevoiți să relaxăm mai multe activități economice. Poate, dacă niște iresponsabili politici nu blocau fără nici un temei plauzibil, din motive exclusiv geopolitice, circa 4,2 miliarde de lei din creditul rusesc, identificam posibilități de a menține carantina încă pe o perioadă (acei bani ne permiteau să mai finanțăm unele măsuri suplimentare de suport pentru populație și business). Fără reluarea treptată a activităților economice, țara intra în colaps financiar și bugetar. Iar lăsarea oamenilor fără salarii și pensii ar avea efecte cumulative, inclusiv asupra sănătății cetățenilor, cu mult mai grave. NOI NU MAI PUTEM ÎNCHIDE ACTIVITĂȚILE ECONOMICE, NU PUTEM LĂSA OAMENII FĂRĂ SURSĂ DE EXISTENȚĂ. Respectiv, pănă la 30 iunie vor fi reluate toate activitățiele economice.

Rog cetățenii Republicii Moldova să respecte regulile sanitar-epidimiologice. Aveți Vă rog grijă de sănătate. Statul Dumneavoastră face tot ce e posibil cu resursele limitate pe care le deține, dar fără contribuția și conștiința fiecăruia dintre noi – e dificil de depășit situația.

Să ne închinăm încă o dată medicilor noștri! Lupta lor pentru viața noastră continuă.

p.s. Între timp, ieri în lume s-a înregistrat cel mai mare număr de infectați cu COVID19 – 135 mii.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica