Croaţia şi Bulgaria intră în anticamera zonei euro

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Având în vedere că ţările candidate trebuie să rămână în sistemul ERM-2 timp de doi ani, pentru a dovedi că monedele lor sunt stabile, “prima fereastră de oportunitate disponibilă pentru Croaţia şi Bulgaria să adere la zona euro ar fi 2023, dacă toate evaluările preliminare vor fi încheiate cu succes”, a spus Panetta.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Bulgaria şi Croaţia sunt singurele ţări membre ale Uniunii Europene care sunt interesate în mod activ să adopte moneda euro. Recent Croaţia a mai depăşit un obstacol în parcursul de aderare la zona euro după ce BCE a spus că primele cinci bănci din Croaţia nu au deficite de capital.

Siegfried Muresan se compromite

Cu toate acestea, în raportul său de convergenţă pe 2020, publicat săptămâna trecută, Comisia Europeană a spus că criza coronavirusului a ridicat unele semne de întrebare cu privire la inflaţia şi starea de sănătate a finanţelor publice în ambele ţări.

Luna trecută, premierul croat Andrej Plenkovic a spus că autorităţile de la Zagreb se aşteaptă să petreacă doi ani şi jumătate în ERM-2 înainte de adopta moneda euro. La rândul său, în aprilie premierul bulgar Boiko Borissov a spus că Bulgaria speră să adere la ERM-2 alături de Croaţia până în luna iulie.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

VIDEO: Moldovenii vor ataca Ucraina de partea asta, spune deputatul PAS, fost manager la Oriflame

O nouă sperietoare marca PAS. Moldovenii vor primi arme și vor fi înrolați în armată Federației Ruse pentru a lupta în Ucraina, dacă referendumul pentru integrarea europeană va eșua. Cel puțin așa spune deputatul PAS, Dorian Istrati, fost manager la Oriflame. ”Referendumul este despre soarta...

Iurie Mărgineanu: Multe lucruri m-au uimit în ultimii ani de când e PAS-ul la guvernare, însă aici m-au dat jos

Avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu, declară că ”guvernarea dorește să lipsească de cetățenie persoanele, care sunt incluse în listele sancțiunilor altor state”, ori ”însuși sancțiunile economice aplicate propriilor cetățeni este o aberație totală, dar lipsirea propriilor cetățeni de cetățenie, este o aberație și mai...

Elon Musk a spus cine va fi viitorul președinte al Americii

Elon Musk, care a avertizat că inteligența artificială ar putea depăși oamenii în decurs de un an, face preziceri legate de alegerile din SUA. Elon Musk consideră că învingătorul în alegerile prezidențiale din SUA, din 2032, ar putea fi un robot. Multimiliardarul care a fondat...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica