Publicitatea digitală ia faţa publicităţii din presa tradiţională pentru prima dată – cronica zilei – 24 iunie 2020

Piaţa publicităţii digitale este pe cale să ia faţa publicităţii în presa tradiţională pentru prima dată. Publicitatea digitală pe platforme ca Google, Facebook şi Alibaba urmează să depăşească cheltuielile pe presa tradiţională pentru prima dată, o schimbare istorică de cotă de piaţă accelerată de pandemie. Excluzând publicitatea online vândută de vechi canale media, marketingul digital este aşteptat să reprezinte peste jumătate din industria mondială de publicitate, de 530 mld. $, în acest an, potrivit GroupM.

cronica zilei – 24 iunie 2020

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

🔹 Costul unor servicii medicale va fi redus, iar depistarea Covid-19 va putea fi achitată din bugetul de stat. Decizia Guvernului. Tarifele pentru hemodializă, hemodiafiltrare și investigaţia citopatologică (Pap-test convenţional), vor fi reduse, iar testul la Covid-19 va putea fi achitat din bugetul de stat. Guvernul a aprobat o hotărâre în acest sens în ședința din 24 iunie. Astfel, tarifele pentru hemodializă, se vor reduce de la 2395 lei – la 1995 lei, pentru hemodiafiltrare, de la 2645 lei – la 2195 lei, iar pentru investigaţia citopatologică, de la 125 lei – la 62 lei. 

🔹 Premierul Ion Chicu în vizită la barajul „Costești-Stânca”: „Să vă asigurați că avem totul pregătit și vom acționa preventiv”. Riscul de inundații în lunca râului Prut a crescut simțitor din cauza precipitațiilor abundente din ultima perioadă în Republica Moldova, România și Ucraina. În acest context, prim-ministrul Ion Chicu a efectuat o vizită la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca”, unde a discutat cu reprezentanții Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, a Agenției „Apele Moldovei” și a Serviciului Hidrometeorologic de Stat situația actuală, prognozele pentru perioada următoare și pericolele deversării apei din râu. 

🔹 Republica Moldova și Letonia au creat grup comun pentru investigarea jafului bancar: „Un cadou pentru cei care ieri și-au botezat partidul”. „Cred că o să se bucure 99,9% din populație, mai puțin unii care s-au pricopsit cu partid ieri, am înțeles. Procuratura Generală a RM a încheiat un acord cu autoritățile din Letonia pentru crearea echipei comune de investigare a furtului miliardului. Felicitări pentru cei care ieri și-au creat partid. E ca un „cadou” din partea noastră la botezul partidului”, a comentat Ion Chicu, făcând aluzie la partidul Pro Moldova, condus de Andrian Candu.

🔹 Începând cu data de 1 iulie vor fi reluate toate activitățile economice, însă cu mici excepții. Rămâne restricționată activitatea Centrelor de reabilitare sau recuperare, activitatea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional, universitar, activitatea taberelor de odihnă și activitatea cluburilor de noapte. 

🔹 Moldova exportă în China mărfuri de 17,4 mln dolari. Potențialul nu e complet valorificat. China este cea mai mare piață de desfacere din lume, cu o capacitate de absorbție a unor cantități foarte mari de produse.


PROMO – 
http://www.admiterea.md –
Ghid practic pentru candidatii la studii


🔹 Vladimir Socor: Republica Moldova nu este izolată pe plan extern. Cei care vorbesc despre izolare, o fac cu bucurie. E o atitudine greșită. „Republica Moldova nu este izolată pe plan extern”, spune Socor.

🔹 Polonia vrea să naţionalizeze producţia de energie din cărbune. Polonia lucrează la un plan ce prevede crearea unei com­panii care va achiziţiona centralele pe cărbune ale ţării în scopul de a reduce povara financiară suportată de companiile de utilităţi de stat ale ţării. Polonia şi-ar putea menţine în acest fel activele bazate pe cărbune.

🔹 Economia americană intră pe calea unei redresări graduale. Economia SUA şi-a revenit de la cele mai scăzute niveluri, însă drumul către redresare, în special pe piaţa muncii, va fi probabil mai gradual după o revenire iniţială a activităţii. Americanii au revenit uşor la muncă şi la activităţile obişnuite, însă reluarea activităţii a venit pe fondul unei creşteri a numărului de cazuri de COVID-19, iar acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra procesului de revitalizare a economiei.

🔹 Europa s-ar putea confrunta cu un deficit de petrol în decursul următorului deceniu, ceea ce sporeşte urgenţa creşterii utilizării energiei cu emisii scăzute, relevă un nou raport. Studiul avertizează că producţia petrolieră ar putea scădea mai rapid decât dependenţa Uniunii Europene de combustibilii fosili, crescând riscul unei viitoare crize şi unui şoc sever la nivelul preţurilor de pe piaţă.

🔹 Sectoarele private din Franţa şi Germania, cele mai mari economii din zona euro, au depăşit ce a fost mai greu din criză. Rămâne de văzut ce dezastru a făcut pandemia pe piaţa muncii. Şi oficialii euro­peni au ieşit la rampă cu mesaje încurajatoare. Însă pentru ca riscul unei perioade prelungite de slăbiciune economică să se reducă este nevoie de participarea consumatorului, iar el nu va reîncepe să cheltuiască aşa cum o făcea în vremurile bune dacă nu are garanţia unui loc de muncă sigur. Sau dacă incertitunile legate de sănătate, pandemie şi restricţii persistă. 

🔹 Slovacia: controversata taxă pe bănci va fi modificată. Controversata taxă pe bănci din Slovacia, dublată şi extinsă pe termen nedeterminat de coaliţia de guvernământ anterioară în decembrie 2019, va fi înlocuită cu o schemă diferită, notează Slovak Spectator. Băncile vor deveni astfel mai active în redresarea economiei ţării după criza coronavirusului, reiese dintr-un acord încheiat între reprezentanţii ministerului finanţelor şi băncile din Slovacia la începutul săptămânii.

🔹 Guvernul ungar vrea să lanseze un program de protecţie a exporturilor. Guvernul ungar a decis să lanseze un program de protecţie a exporturilor în cadrul planului său de protecţie a economiei, utilizând un buget de 25 miliarde de forinţi (72,1 mld. de euro), a anunţat ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto. Din suma totală, 23 miliarde de forinţi vor fi disponibili pentru companiile mari care vor să investească în „puncte îndepărtate ale lumii“.

🔹 Marea Britanie a fost în pragul falimentului în martie. Marea Britanie s-a apropiat de pragul insolvenţei la începutul crizei coronavirusului în condiţiile în care pieţele financiare resimţeau şocuri puternice, potrivit guvernatorului Băncii Angliei, scrie The Guardian. Scoţând la lumină amploarea crizei naţionale de la începutul pandemiei, Andrew Bailey a declarat că guvernul ar fi avut probleme în finanţarea mersului ţării în lipsa susţinerii venite din partea băncii centrale.

🔹 Europol: Măsurile de izolare ar putea alimenta radicalizarea. Măsurile de izolare adoptate pentru a combate propagarea COVID-19 ar putea alimenta procesele de radicalizare, apreciază agenţia europenă de poliţie Europol, care evidenţiază amplificarea violenţelor din partea extremei drepte şi a extremei stângi în ultimul an. Consecinţele economice şi sociale ale pandemiei ar putea ”alimenta radicalizarea indivizilor, indiferent de convingerile lor ideologice”.

🔹 Premierul croat refuză să intre în autoizolare după scurta sa întâlnire cu Novak Djokovic, testat pozitiv la COVID-19. Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat că nu va intra în autoizolare după ce s-a întâlnit cu Novak Djokovic.

🔹 Medicii britanici îi avertizează pe politicieni despre al doilea val de COVID-19. Medici britanici de vârf avertizează partidele politice din Regatul Unit că este probabilă apariţia de focare locale de coronavirus, iar al doilea val al epidemiei este un risc real, transmite Reuters miercuri. ‘Deşi forma viitoare a pandemiei în Regatul Unit este greu de prevăzut, dovezile disponibile indică probabilitatea tot mai mare’ a reizbucnirii COVID-19.

🔹 UE intenţionează să interzică intrarea cetăţenilor americani. Uniunea Europeană intenţionează să le interzică americanilor intrarea pe teritoriul său odată ce îşi va redeschide frontierele pentru ţări terţe, din cauza pandemiei de coronavirus foarte activă în Statele Unite, a informat marţi cotidianul New York Times.

🔹 Șase din zece europeni nu se simt reprezentați de politicieni, o treime cred că drepturile omului servesc doar criminalilor și teroriștilor. Ancheta sociologică a evidenţiat o acceptare răspândită a corupţiei. În România, 80% dintre persoane sunt de acord cu afirmaţia ‘Politicienilor şi partidelor dominante nu le pasă de oameni ca mine’. https://bit.ly/2Np4mjh

🔹 Bulgaria prelungeşte starea de urgenţă până la jumătatea lui iulie. Starea de urgenţă din cauza coronavirusului se prelungeşte în Bulgaria până la jumătatea lui iulie, a anunţat miercuri ministrul sănătăţii, Kiril Ananiev. https://bit.ly/3fVJTyG

🔹 Vladimir Putin comemorează “sacrificiul sovietic” care a salvat lumea de nazism. Preşedintele rus Vladimir Putin a comemorat miercuri “sacrificiul sovietic” şi “datoria pe care lumea o are încă faţă de URSS”, la 75 de ani după victoria împotriva nazismului, dând startul unei parade militare impregnate de patriotism. https://bit.ly/2VcMBrW

🔹 Uniunea Europeană îşi continuă demersurile pentru introducerea taxei digitale, în pofida opoziţiei SUA. Uniunea Europeană face demersuri pentru introducerea taxei digitale în pofida opoziţiei Washingtonului, blocul comunitar precizând că, deşi preferă ”un consens global”, va acţiona singur dacă este nevoie. 

🔹 Austria va permite evenimente în aer liber cu participarea a până la 10.000 de persoane din septembrie. Guvernul austriac a anunţat miercuri o nouă etapă de flexibilizare a restricţiilor împotriva coronavirusului, axate asupra gastronomiei şi evenimentele cu public la care, din septembrie, vor putea participa până la 10.000 de persoane pe stadioane de fotbal şi la concerte în aer liber. https://bit.ly/3eHN11j

🔹 Radev: UE este un important actor economic global, dar încă îşi caută locul politic. Uniunea Europeană este, în termeni de produs intern brut, unul dintre cei importanţi jucători de pe arena globală, dar atunci când vine vorba despre greutate politică UE încă îşi caută locul pentru că nu este susţinută de capacităţi de apărare relevante, a declarat miercuri preşedintele bulgar Rumen Radev. https://bit.ly/2YrB3D3

🔹 Andrzej Duda, primul lider străin care vizitează Casa Albă de la începutul pandemiei de COVID-19. Preşedintele polonez Andrzej Duda urmează să aibă, la Washington, convorbiri cu omologul său american Donald Trump, Duda fiind primul lider străin care vizitează Casa Albă de la începutul pandemiei de COVID-19. https://bit.ly/37VycFA

🔹 Google va investi până la două miliarde de dolari în centrul său de date din Polonia, în special pe segmentul serviciilor de tip cloud. Anunţul vine după ce, în luna mai, grupul american Microsoft anunţa că va investi un miliard de dolari într-un centru de date din Polonia, în contextul în care cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est vrea să devină un centru regional pentru tehnologie.

🔹 FMI a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) sunt mai accentuate decât s-a anticipat, arată cel mai nou raport “World Economic Outlook”, publicat miercuri de instituţia financiară internaţională. https://bit.ly/3exoNqa

🔹 Bulgaria va reduce temporar taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru restaurante, cărţi şi produse pentru copii la 9%, de la 1 iulie, a anunţat miercuri agenţia fiscală din această ţară, transmite Novinite. Astfel, de la 1 iulie, măsura se va aplica pentru cărţi, restaurante, servicii de catering, alimente pentru bebeluşi şi scutece. Măsura este temporară şi va fi valabilp până la 31 decembrie 2021. De această măsură vor beneficia nu doar hotelierii, ci şi publisherii şi distribuitorii de cărţi, inclusiv în ediţii electronice. https://bit.ly/2Z4PuMy

🔹 Clienţii pub-urilor din Anglia vor trebui să îşi dezvăluie numele înainte de a comanda o halbă de bere şi, în plus, nu vor fi permise spectacole live la bar, a anunţat Guvernul de la Londra, care a publicat regulile pentru redeschiderea acestui sector la începutul lunii viitoare. Barurile, restaurantele şi saloanele de coafură vor trebui să păstreze un registru cu numele clienţilor timp de 21 de zile pentru a ajuta autorităţile sanitare în procedurile de testare şi urmărire a contacţilor, care au drept obiectiv identificarea şi menţinerea sub control a infecţiilor cu COVID-19 şi oprirea unui al doilea val de infecţii. https://bit.ly/2BDN0wl

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica