Departamentul de stat al SUA: Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime

”Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane dar face eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includ identificarea unui număr semnificativ mai mare al victimelor traficului de persoane, participând la un număr mai mare de investigaţii internaţionale şi derulând mai multe campanii de conştientizare. Guvernul nu a dovedit că face eforturi mai mari comparativ cu perioada precedentă, notează News.ro.

Autorităţile au investigat, judecat şi condamnat mai puţini traficanţi. Presupusa complicitate la infracţiunile de trafic a persistat fără a fi pedepsită, în special în cazul oficialilor care au exploatat minori aflaţi în centrele de îngrijire de stat sau în centre de plasament. Autorităţile nu au verificat în mod adecvat indicatorii privind traficul de persoane şi nici nu au identificat porenţiale victime în cadrul populaţiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanţii de azil, persoanele care oferă sex pentru bani sau copiii din instituţiile guvernamentale. Serviciile destinate copiilor vicitime ale traficului rămân inadecvate. Mai mult, fondurile guvernamentale insuficiente pentru asistenţă şi protecţie socială au privat cele mai multe victime de aceste servicii, expuse la noi traume şi la riscul de a fi din nou traficate. România rămâne astfel pentru al doilea an consecutiv în pe lista de supraveghere de nivelul 2”, se arată în documentul Departamentului de stat.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Raportul menţionează şi cazul Ţăndărei, precizând că ”o instanţă a achitat  25 de presupuşi traficanţi în cazul de trafic de copii ”Ţăndărei”, aceştia fiind juidecaţi în baza unei legi care prevedea pedepse mai mici”.

”Acest caz a apărut în urma unei investigaţii comune cu Regatul Unit vizând o reţea de traficanţi de persoane din România, despre care Europol a afirmat că este cea mai mare din Europa. Traficanţii au recrutat sute de copii din comunităţile sărace de romi din zona de sud a ţării şi i-au exploatat în Marea Britanie forţîndu-i să cerşească şi să fure”, precizează raportul.

”În mai 2019, DIICOT a pus sub acuzare fostul şef al poliţiei dintr-un oraş din sud-estul României pentru că a protejat o reţea locală de traficanţi de persoane în timp ce conducea inspectoratul local de poliţie. Presa a relatat că o reţea transnaţională de trafic de persoane a utilizat mita şi presiunea pentru a determina numirea unui ofiţer în Inspectoratul general al Poliţiei.De asemenea, presa a menţionat că traficanţii negociau alte funcţii şi transferuri în poliţie şi au oferit poliţiei informaţii despre grupări infracţionale rivale, pentru a-şi elimina adversarii”, indică documentul făcând asfel trimitere la situaţia de la Caracal.

”Guvernul nu a anunţat investigaţii, trimiteri în judecată sau condamnări ale unor angajaţi guvernamentali complici în cazuri de trafic de persoane”, menţionează documentul.

Conform Departamentului de Stat, autorităţile au pus sub acuzare suspecii de trafic de persoane pentru alte infracţiuni, cum ar fi proxenetismul, iar Direcţia de Combatere a Criminalşităţii Organizate a continuat să opereze cu un număr limitat de resurse ca urmare a decizie Guvernului anterior privind pensionarea anticipată a ofieţerilor de poliţie.

”Traficanţii de fiinţe umane exploatează victime locale dar şi provenite din străinătate în România, iar traficanţii exploatează victime din România în afară, România rămâne o rămâne o sursă principală pentru traficul în scopul exploatării sexuale sau prin muncă în Europa. Traficanţii forţează bărbaţii, femeile şi copii din România să muncească în agricultură, construcţii, hoteluri, fabrici, ca personal de întreţinere, precum şi să cerşească şi să fure în România şi în alte state europene. Traficanţii supun femeile şi copiii din România traficului în scopuri sexuale.Experţii consemnează o creştere a numărului româncelor recrutate pentru căsătorii false în Europa de Vest; după căsătorie acestea sunt folosite pentru prostituţie sau la muncă forţată. Minorii reprezintă aproape 50% dintre victimele identificate alşe traficului de persoane în România. Copiii insftituţionalizaţi, în special fetele aflate în centrele de plasament pentru persoane cu dizabilităţi sunt victimele traficului în scopuri sexuale”, mai menţionează documentul.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Atacuri masive rusești împotriva infrastructurii energetice ucrainene, lângă Dnipro, „obiective vitale ale populaţiei”

Obiective de infrastructură critică au fost lovite de forțele ruse în apropierea orașului Dnipro. Sunt atacuri împotriva infrastructurii energetice a țării, care durează de săptămâni. Atacurile rusețti s-au produs vineri dimineață, în districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană...

Accident grav – un microbuz cu ucraineni s-a răsturnat

Un microbuz în care se aflau şase ucraineni s-a răsturnat în zona localității Prisaca Dornei, județul Suceava, anunță Nexta.ro. Potrivit ISU Suceava, microbuzul s-a rpsturnat pe raza localității Prisaca Dornei. Intervin pompierii militari cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare și două ambulanțe SMURD, cu...

Maia Sandu a discutat cu șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Ambasadorul Jānis Mažeiks

Șefa statului a avut o întrevedere cu Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. Președinta Maia Sandu a salutat concluziile Consiliului European de săptămâna trecută care recunosc progresul Republicii Moldova în realizarea reformelor necesare pentru a avansa în parcursul european. Președinta, de asemenea, a apreciat deciziile...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica