Emmanuel Macron, ”încrezător” că se poate avansa cu Rusia în mai multe dosare

Preşedintele francez Emmanuel Macron “este încrezător că putem avansa” cu Rusia în anumit număr de subiecte, între care criza libiană, a comunicat vineri o sursă din anturajul său în finalul unei videoconferinţe între Macron şi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

“Preşedintele este încrezător că putem avansa cu Rusia în anumit număr de subiecte”, potrivit acestei surse, menţionând în special Libia, unde – potrivit ei – Franţa şi Rusia au un “interes comun – stabilizarea Libiei şi reunificarea instituţiilor sale”.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Acest schimb de opinii de aproape două ore între cei doi şefi de stat avea ca obiectiv “continuarea a ceea ce noi numim agenda Brégançon”, după numele reşedinţei de vară a preşedintelui francez, unde Macron l-a primit pe Putin în august 2019, ocazie pentru relansarea relaţiei franco-ruse.

“Preşedintele Republicii a subliniat ataşamentul său faţă de acest dialog a cărui pertinenţă este consolidată de accelerarea reorganizării echilibrelor mondiale legate de pandemie şi prin afirmarea suveranităţii europene”, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee publicat după întâlnire.

Conform site-ului Kremlinului, care a publicat extrase din discuţie, preşedintele rus i-a declarat lui Macron:”Cunosc starea D-voastră de spirit privind organizarea unei munci comune vizând multe din aceste subiecte. Noi vom susţine propunerile D-voastră în toate modurile posibile”.

Cei doi şefi de stat au evocat în special conflictul în Libia.Emmanuel Macron şi-a exprimat “toate îngrijorările pe care i le inspiră întărirea prezenţei turceşti” în favoarea unuia dintre beligeranţi, guvernul lui Fayez al-Sarraj (GNA), recunoscut de ONU, şi a “citat de asemenea ingerinţele străine pe lângă (mareşalul Khalifa) Haftar (celălalt beligerant) şi forţa Wagner”, un grup de mercenari ruşi, cunoscuţi ca fiind apropiat de preşedintele rus, potrivit sursei din anturajul lui Macron.

Vladimir “Putin a răspuns că vom lucra împreună la stabilirea unei încetări a focului pe baza situaţiei militare actuale”, a adăugat el, în timp ce trupele GNA au obţinut recent importante victorii în detrimentul celor ale mareşalului Haftar.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica