Huawei a obţinut autorizaţia

Huawei Technologies a anunţat că a obţinut autorizaţia oficială pentru construirea unui centru de cercetare şi dezvoltare în Anglia, în care va investi 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde dolari), transmite News.ro.

Noul centru va angaja circa 400 de persoane, iar activitatea sa se va concentra pe producerea de echipamente optice utilizate în sistemele de comunicaţii cu fibră optică, potrivit unui comunicat publicat de grupul chinez.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Construirea centrului de cercetare îi va nemulţumi probabil pe oficialii americani şi pe unii parlamentari britanici, care afirmă că echipamentele Huawei sunt folosite de Beijing pentru spionaj şi că Marea Britanie ar trebuie să reconsidere o decizie din luna ianuarie care permite ca grupul chinez să aibă un rol limitat în reţelele 5G din ţară. Compania neagă acuzaţiile.

Oficialii britanici analizează cum pot preveni cât mai bine riscurile de securitate implicate de Huawei, în contextul unor noi sancţiuni anunţate de Statele Unite în luna mai, care au rolul să oprească aprovizionarea Huawei cu microcipuri avansate necesare echipamentelor pe care le produce. O decizie este aşteptată în următoarele săptămâni.

Vicepreşedintele Huawei, Victor Zhang, a declarat că tehnologia care va fi dezvoltată la noul centru va fi separată de cea luată ca ţintă de restricţiile americane şi că este greşit să sugerezi că anunţul a fost făcut pentru a influenşa decizia Marii Britanii.


Un Principe nu trebuie să aibă alt ţel, nu trebuie să se gândească la altceva, nu trebuie să înveţe altceva decât războiul, cu regulile şi disciplina lui, pentru că el este singura artă necesară celui care conduce, spune Niccolo Machiavelli.

Cronica zilei – 25 iunie 2020

🔹 Ministerul Sănătății a inițiat elaborarea proiectului de majorare a salariilor pentru angajații din sistemul medical. La propunerea președintelui Igor Dodon, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale inițiază procesul de elaborare a proiectului de majorare a salariilor personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Ministerul anunță că recomandările părților interesate cu privire la elaborarea proiectului pot fi expediate în adresa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale până în data de 3 iulie 2020.

🔹 Premierul, revoltat: Noi achităm din FAOAM două prețuri pentru servicii care, de fapt, costă de două ori mai puțin. Fostele conduceri ale Ministerului Sănătății au admis nejustificat majorări de costuri pentru serviciile medicale prestate populației. Premierul Ion Chicu a întrebat, în cadrul ședinței Guvernului, unde a fost luată decizia de a diminua tarifele pentru unele servicii medicale, cum a fost posibil ca în ultimii ani aceste costuri să fie dublate. „De ce au fost aplicate așa tarife, dacă costurile arată că putem să micșorăm prețul cu mai bine de două ori? Reiese că noi achitam din FAOAM două prețuri pentru servicii care de fapt costă de două ori mai puțin”, a spus premierul. 

🔹 Bulgaria va reduce temporar taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru restaurante, cărţi şi produse pentru copii la 9%, de la 1 iulie, a anunţat miercuri agenţia fiscală din această ţară, transmite Novinite. Astfel, de la 1 iulie, măsura se va aplica pentru cărţi, restaurante, servicii de catering, alimente pentru bebeluşi şi scutece. Măsura este temporară şi va fi valabilp până la 31 decembrie 2021. De această măsură vor beneficia nu doar hotelierii, ci şi publisherii şi distribuitorii de cărţi, inclusiv în ediţii electronice.

🔹 Putin le oferă ruşilor noi fonduri de susţinere, dar creşte taxele pentru bogaţi. Salutând succesul Rusiei în gestionarea pandemiei, pre­şe­din­tele Vladimir Putin a propus noi plăţi sub formă de cash pentru familii şi şomeri, dar şi o creştere a taxelor pen­tru cei bogaţi, relatează Bloomberg. Putin a cerut de asemenea reducerea taxelor pentru sectorul de IT la ceea ce acesta a anunţat că vor fi unele dintre cele mai scăzute niveluri din lume în încercarea de a stimula una dintre puţinele industrii unde Rusia este un competitor global.

PROMO – http://www.admiterea.md – Ghid practic pentru candidatii la studii

🔹 Rusia: Începe referendumul care îi va asigura puterea lui Vladimir Putin până în 2036. Joi începe în Rusia referendumul constituţional, cu durata de o săptămână, care îi va permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână şef al statului încă 16 ani. Sunt chemaţi la urne aproximativ 110 milioane de alegători. Data oficială a referendumului este 1 iulie, dar programul de votare a fost extins pentru a evita aglomeraţia, în contextul epidemiei de coronavirus. Iniţial, consultarea populară pentru modificarea Constituţiei din 1993 fusese anunţată pentru 22 aprilie, dar a fost amânată, tot din cauza COVID-19. Votanţilor li se vor asigura măşti de protecţie şi dezinfectanţi.

🔹 Summit în videoconferinţă între Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, vineri. Preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin vor discuta vineri după-amiază prin videoconferinţă pentru a trece în revistă “dialogul strategic” angajat între Franţa şi Rusia, precum şi crizele actuale, ca Libia şi Siria, a anunţat miercuri Palatul Elysée, notează AFP. Preşedinţii francez şi rus “şi-au exprimat dorinţa de a avea un schimb de păreri aprofundat pentru a trece în revistă echilibrele strategice în perioada pandemiei” şi “a aborda principalele crize la ordinea zilei în Consiliul de Securitate”, a precizat preşedinţia de la Paris. 

🔹 Ambasada SUA la Moscova arborează steagul LGBTI odată cu referendumul de interzicere a căsătoriilor între homosexuali în Rusia. Ambasada SUA la Moscova a arborat joi steagul curcubeu al mişcării LGBTI pe clădirea sa principală din centrul capitalei ruse, în pofida legii care interzice promovarea publică a homosexualităţii în Rusia, relatează agenţia DPA. Apariţia acestui steag pe sediul ambasadei americane coincide cu prima zi a referendumului la care cetăţenii ruşi sunt chemaţi la urne să se pronunţe, printre altele, şi asupra interzicerii în Constituţia Rusiei a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

🔹 Lituania manifestă unele rezerve faţă de planul SUA privind relocarea de trupe din Germania în Polonia. Ministrul lituanian al apărării Raimundas Karoblis a declarat joi că are sentimente ambivalente cu privire la planul privind retragerea parţială a trupelor americane din Germania şi relocarea unora dintre acestea în Polonia, relatează joi agenţia DPA. ”Nu ar fi bine ca o parte semnificativă a trupelor americane să fie retrase din Germania” pentru că aceasta riscă să creeze diviziuni între statele membre NATO, a spus Karoblis la postul lituanian de radio

🔹 Staţiunile goale de pe litoralul bulgăresc se pregătesc pentru o vară dură. Sunny Beach, cea mai mare staţiune turistică de pe litoralul Bulgariei, renumită pentru viaţa sa de noapte şi plaja aglomerată, este ca un oraş fantomă, transmite Reuters. După ce pandemia de coronavirus a închis graniţele, a blocat la sol avioanele şi a forţat oamenii să stea acasă, doar o mână de turişti fac plajă în mijlocul sutelor de umbrele nedesfăcute şi şezlonguri neatinse de pe cei cinci kilometri de plajă. “Nu îmi amintesc de o situaţie similară. Dacă vom fi pe zero în acest an va fi super bine”, apreciază Rumen Monchev, proprietarul unui hotel din Sunny Beach.

🔹 Avocatul general al CJUE: Ungaria nu şi-a îndeplinit obligaţiile privind azilul. Ungaria nu a reuşit să-şi respecte obligaţiile care îi revin conform legislaţiei Uniunii Europene cu privire la procedurile de azil şi de returnare a migranţilor ilegali, a anunţat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a UE (CJUE), Priit Pikamae, relatează Reuters. Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria susţinând că aceasta a întemniţat în mod ilegal solicitanţi de protecţie internaţională în zone de tranzit şi a returnat încălcând legea cetăţeni străini care stăteau ilegal pe teritoriul ungar.

🔹 Premierul canadian Justin Trudeau şi-a scos fiul la o îngheţată odată cu relaxarea măsurilor împotriva epidemiei. Premierul canadian Justin Trudeau a profitat miercuri de relaxarea măsurilor împotriva epidemiei de coronavirus pentru o primă ieşire în familie în timpul căreia i-a cumpărat fiului său o îngheţată, informează joi AFP. În această zi de sărbătoare naţională a Quebecului, Saint-Jean-Baptiste (Sfântul Ioan Botezatorul), liderul liberal şi fiul său Hadrien, de şase ani, s-au dus la Chocolats Favoris din Gatineau, lângă capitala Ottawa.

🔹 Laureaţi Nobel avertizează că restricţiile ameninţă democraţia şi drepturile omului. Măsurile introduse pentru a încetini răspândirea pandemiei de COVID-19 pot aduce o ameninţare pentru drepturile omului şi drepturile politice, au avertizat peste 500 de personalităţi internaţionale, printre care laureaţi ai premiului Nobel, într-o scrisoare deschisă publicată joi, transmite DPA. ”Chiar şi unele guverne alese democratic luptă contra pandemiei prin concentrarea unor atribuţii de urgenţă care limitează drepturile omului şi consolidează supravegherea din partea statului fără a ţine cont de constrângeri juridice, de supravegherea parlamentară sau de perioade pentru restabilirea ordinii constituţionale”, menţionează textul scrisorii iniţiate de National Endowment for Democracy (SUA) şi Institutul internaţional pentru democraţie şi asistenţă electorală (IDEA), cu sediul la Stockholm. https://bit.ly/2NwTAra

🔹 Comisia Europeană a anunţat joi o nouă revizuire în jos a estimărilor sale privind recolta de grâu din acest an în Uniunea Europeană, mizând pe o producţie de 117,2 milioane tone, comparativ cu 121,5 milioane tone cât estima în urmă cu o lună, informează Reuters.

🔹 Trupe americane vor fi ”probabil” transferate din Germania în Polonia, afirmă Trump. Trupe americane vor fi “probabil” transferate din Germania în Polonia, a declarat miercuri preşedintele american, Donald Trump, primindu-l la Casa Albă pe omologul său polonez, Andrzej Duda, fără să ofere detalii în legătură cu numărul acestora, relatează AFP. Polonezii “ne-au întrebat dacă vom trimite suplimentar soldaţi. Probabil vom pleca din Germania în Polonia”, a spus liderul administraţiei de la Washington în faţa jurnaliştilor. “Ne vom reduce forţele din Germania. Unele vor reveni acasă, altele vor merge în alte locuri, iar Polonia va fi unul din locurile acestea din Europa”, a adăugat el.

🔹 Capacitatea Madridului de a ajuta industria turismului, care în mod normal reprezintă 12% din PIB-ul spaniol şi 13% din numărul locurilor de muncă, este afectată de constrângeri fiscale care i-au restrâns reacţia împotriva pandemiei, notează Financial Times. Industria anticipează pierderi de 80 mld. de euro în acest an, însă planul lansat recent de premierul spaniol pentru sus­ţinerea acesteia implică fonduri publice de doar 4,2 mld. de euro, sub 3% din suma de 150 miliarde de euro generată de industrie anul trecut.

🔹 Ungaria vrea să coopereze cu Rusia în domeniul cercetării spaţiale. Un acord comercial a fost semnat privind achiziţia de către Ungaria a 4,2 miliarde de metri cubi de gaze de la gi­gantul rus Gazprom în perioada octombrie 2020-octom­brie 2021, a anunţat ministrul ungar al afacerilor ext­erne Peter Szijjarto din Moscova, scrie Daily News Hungary. Acesta a declarat că, de asemenea, ambele părţi şi-au exprimat susţinerea pentru dezvoltarea cooperării în domeniul cercetării spaţiale.

🔹 Ţările UE ar putea bloca sosirea turiştilor american şi ruşi pe fondul reacţiei precare la coronavirus. Ţările UE ar putea alege să-şi închidă graniţele pentru călători americani în condiţiile în care acestea încearcă să-şi redeschidă economiile pentru turism din cauza modului în care Washingtonul a gestionat criza pandemiei, scrie Euractiv. Nu este clar dacă oficialii americani au fost avertizaţi în avans că vor fi excluşi în momentul în care UE îşi va redeschide progresiv graniţele pentru cei din afara blocului începând cu 1 iulie.

🔹 SUA iau în vizor importuri de 3,1 mld. $ din UE şi Marea Britanie pentru noi tarife. Statele Unite analizează noi tarife pe importuri de 3,1 miliarde dolari din Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie, sporind arsenalul de măsuri la care administraţia Trump recurge împotriva UE, dar şi şansele izbucnirii unui mai amplu conflict comercial transatlantic către sfârşitul acestei veri, relatează Bloomberg. SUA ar intenţiona să impună noi tarife pe exporturi europene de măsline, bere, gin şi camioane, crescând în acelaşi timp tarifele pe produse ca aeronave, brânză şi iaurt.

🔹 Firmele britanice anunţă că 25% din muncitorii aflaţi în şomaj parţial vor fi disponibilizaţi. Un sfert din muncitorii aflaţi în scheme de şomaj parţial din Marea Britanie şi-ar putea pierde locurile de muncă în momentul în care guvernul va începe reducerea plăţilor în cadrul acestui program în septembrie, relevă un sondaj recent, potrivit Bloomberg. În sectorul auto, unul din şase locuri de muncă riscă să dispară dacă guvernul nu va prelungi susţinerea financiară pentru constructori şi furnizori auto, scrie Financial Times.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica