Statele Unite dau un nou avertisment Marii Britanii

SUA lansează un nou avertisment oficial la adresa Marii Britanii, după ce britanicii și-au dat acceptul pentru construirea unui centru de cercetare Huawei în valoare de un miliard de lire sterline.

Statele Unite au dat Marii Britanii un nou avertisment referitor la grupul chinez Huawwei, în urma aprobării de către o autoritate locală a construcţiei unui centru de cercetare şi dezvoltare în domeniul cipurilor, în valoare de 1 miliard de lire sterline (1,24 miliarde dolari), în regiunea Cambridgeshire, transmite CNBS, citat de news.ro.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Consilierii din districtul South Cambridgeshire au votat joi în proporţie de 9 la 1 în favoarea construirii centrului Huawei. În urma deciziei, Departamentul de Stat a reiterat acuzaţiile că Huawei reprezintă un risc pentru securitatea naţională, afirmând că are legături cu Partidul Comunist Chinez.

”Cerem tuturor ţărilor, în special celor aliate şi partenere, cum este Marea Britanie, să analizeze cu atenţia impactul pe termen lung al permiterii unor companii care nu sunt de încredere, cum este Huawei, să aibă acces la informaţii sensibile”, a afirmat vineri Departamentul de Stat, într-un comunicat pus la dispoziţia CNBC.

Potrivit departamentului, Partidul Comunist Chinez dobândeşte tehnologie şi proprietate intelectuală prin ”mijloce licite şi ilicite, prin colaborări şi prin înşelăciune, precum şi prin investiţii, cercetare comună şi furt direct”. Faptul că Huawei ”este supus autorităţii guvernului” înseamnă ”că nu poate exista încredere”, a avertizat departamentul.

”Considerăm că ţările trebuie să poată avea încredere că partenerii lor nu le pun în pericol securitatea naţională, proprietatea intelectuală sau drepturile omului. Nu poate exista încredere atunci când o companie cum este Huawei este supusă unui guvern autoritar, cum este Partidul Comunist Chinez, care nu are o justiţie independentă sau legi care să interzică efectiv folosirea incorectă a datelor”, a arătat Departamentul de Stat.

Experţii afirmă că Huawei nu va avea de ales decât să predea datele din reţele către Beijing, dacă acesta va solicita acest lucru, din cauza legilor referitoare la spionaj și securitate naţională. Huawei a negat în repetate rânduri că transferă date Beijingului şi insistă că grupul este independent faţă de guvern.

Huawei speră să angajeze 300-400 de persoane la laboratorul din Marea Britanie, unde intenţionează să dezvolte şi să producă cipuri optoelectronice şi alte echipamente care pot accelera transmiterea datelor pe internet. La câteva minute după votul consilierilor, Huawei a informat jurnaliştii că în următorii trei ani va cheltui 1 miliard de lire pentru centrul de cercetare şi dezvoltare, în loc de suma de 400 de milioane de lire anunţată iniţial.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica