Nu-i este atât de uşor să scape de dependenţa de China low-cost

Liderii europeni vorbesc despre scurtarea lanţurilor de aprovizionare şi restrângerea planului „Belt and Road“ al Chinei, însă directorii de companii din Europa spun că nu pot să renunţe la legăturile cu chinezii, scrie zf.ro.

„Costurile de producţie de acolo sunt cu 75% mai scăzute decât în Italia“, spune şeful unei companii de încălţăminte din această ţară. „Pur şi simplu nu am alternativă, decât dacă guvernul italian decide să reducă taxele şi costurile cu forţa de muncă dramatic“.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Deja afectată de tensiunile comerciale dintre SUA şi China, Uniunea Europeană şi-a intensificat eforturile de a produce mai aproape de casă în urma pandemiei, care generează cea mai profundă recesiune din aproape un secol.

Deşi medicamentele şi echipamentele medicale sunt prioritare, iniţiativa priveşte o multitudine de sectoare. Pan­demia a arătat cât de perturbatoare poate fi chiar şi pentru economii mari dependenţa companiilor de importuri şi de lanţurile de aprovizionare globale.

Blocajele economice şi mondiale cauzate de pandemie au expus dependenţa Europei de importuri, în special din China. Companiile farmaceutice îşi au produsele fabricate în India, în timp ce 70% din ingredientele active de bază provin din China.

Luis de Guindos, membru al consiliului executiv al BCE, şi guvernatorul băncii centrale olandeze Klaas Knot au argu­mentat independent că firmele ar trebui să se gândească la relocarea unor părţi din lanţurile de aprovizionare mai aproape de casă chiar dacă acest lucru presupune costuri mai mari.

Deşi SUA şi-au exprimat temerile privind ascensiunea Chinei mai devreme şi mai ferm, Europa încearcă acum să restrângă politicile expansioniste ale Chinei.

În cadrul pachetului de redresare de 750 mld. euro, Comisia Europeană discută despre asigurarea „autonomiei strategice“ în sectoare cheie şi clădirea unor lanţuri de valoare mai solide în cadrul UE.

Propunerea nu este doar una europeană. Guvernele naţionale din bloc se luptă pentru lanţuri de aprovizionare locale, concurând pentru investiţii în capacitate de producţie.

Germania intenţionează să prezinte o strategie privitoare la lanţurile de aprovizionare în următoarele luni. Rezistenţa lanţurilor de aprovizionare este crucială pentru industria germană pentru că 17% din producţia sa se bazează pe furnizori gobali, un procent mult mai mare comparativ cu alte ţări.

Dovezile sugerează că nu se va produce probabil o reorientare masivă înapoi către Europa din cauza importanţei în creştere a Chinei. A aduce producţia mai aproape nu înseamnă neapărat în interiorul UE. Fabricile noi ar putea fi localizate în apropiere, în afara blocului.

Şi ţări din estul Europei, ca Polonia şi România, luptă să atragă investiţii, punând accent pe statutul lor de membru al UE, legăturile existente cu companiile occidentale şi costurile cu forţa de muncă scăzute.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Barack Obama sare în ajutorul lui Joe Biden pentru a-l învinge din nou pe Trump

Fostul președinte american Barack Obama sare în ajutor lui Joe Biden pentru a-l învinge din nou pe Trump, potrivit CNN. Obama va contribui, printre altele, la motivarea tinerilor americani, în special a alegătorilor de culoare și latino-americani, considerați un punct slab al candidaturii lui Biden. Barack...

Un copil din şase este victima hărţuirii cibernetice, arată OMS ce vizează și Moldova

Aproximativ 16% dintre copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani declară că au fost hărţuiţi online (cyberbullying) în 2022, un bilanţ în creştere din 2018, arată un studiu publicat miercuri de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP. ”Acest raport este un...

Procesul împotriva șefei Găgăuziei va ajunge săptămâna viitoare în instanță

Veronica Dragali a declarat că procurorul care se ocupă de acest caz se află în etapa finală a procesului de sesizare a avocaților și a acuzaților. Acuzațiile împotriva bașkanului (șeful) autonomiei găgăuze a Moldovei, Evghenia Guțul, vor fi aduse în fața instanței săptămâna viitoare, a...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica