Macron a schimbat guvernul pentru o nouă direcţie politică

Preşedintele francez s-a despărţit vineri de popularul său premier Edouard Philippe cu dorinţa de a iniţia o schimbare politică pentru finalul mandatului său prezidenţial, numind prim-ministru un politician discret şi aproape necunoscut, dar provenit tot din rândurile dreptei, la fel ca Philippe, comentează AFP.

Jean Castex, funcţionar de rang înalt, primar al unui mic oraş, bun la munca administrativă dar nicidecum o figură politică de prim plan, a fost desemnat premier în urma demisiei prim-ministrului Philippe, devenit mai popular decât preşedintele Macron.

În vârstă de 55 de ani, Jean Castex a fost un colaborator al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy şi primar din partea formaţiunii acestuia, Republicanii, în oraşul Prades, iar din luna aprilie este delegat interministerial însărcinat cu măsurile de redeschidere a ţării în urma pandemiei COVID-19.

”Este un funcţionar complet şi polivalent care este hotărât să reformeze statul şi să conducă un dialog calm cu teritoriile”, astfel l-a descris Palatul Elysee în anunţul desemnării.

Aşadar, acest politician cu profil discret, puţin expus până în prezent, va avea sarcina să pună în practică orientările decise de Emmanuel Macron până la alegerile prezidenţiale din 2022, în timp ce şeful statului încearcă să ”se reinventeze”.

Liderii opoziţiei au criticat desemnarea lui Jean Castex, considerând că este vorba despre o alegere a unui preşedinte care vrea să deţină în continuare toate pârghiile pentru a-şi continua politica neschimbată şi a se pregăti pentru scrutinul prezidenţial fără a fi incomodat de un premier care l-ar putea pune în umbră.

”Ne-am fi aşteptat la o schimbare politică, dar este doar ceva tehnocratic” cu cineva ”numit pentru a gestiona afacerile curente”, crede preşedintele formaţiunii Republicanii (LR), Christian Jacob.

Odată cu nominalizarea lui Jean Castex, ”preşedintele Republicii îşi confirmă fără surprize direcţia. Ziua de mâine va fi de dreapta, la fel ca ziua de ieri”, afirmă la rândul său preşedintele Partidului Socialist, Olivier Faure. Continuare pe Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *