Banca centrală a Lituaniei lansează o monedă virtuală

spot_img

Banca centrală a Lituaniei se pregăteşte să emită o monedă digitală, o premieră pentru o bancă centrală din zona euro, relatează Reuters.

O mulţime de bănci centrale analizează emiterea propriilor monede digitale în condiţiile în care gradul de utilizare a cash-ului este în scădere, un proces accelerat de pandemia de COVID-19, notează zf.ro.

Perspectiva ca cei 2,5 miliarde de utilizatori ai Facebook să adopte moneda virtuală Libra a accelerat de asemenea efor­turile băncilor centrale de testare a propriilor monede digitale.

„Nimeni din comunitatea băncii centrale nu se gândea serios la o monedă digitală, când am realizat că există pericolul ca altcineva să ne ia locul. Trebuie să oferim societăţii ceea ce îşi doreşte“, a declarat viceguvernatorul băncii centrale lituaniene Marius Jurgilas.

Jurgilas a anunţat că 24.000 de tokeni digitali, denumiţi LBCOIN şi bazaţi pe tehnologia bitcoin, vor intra în pre-sale în a doua săptămână a lunii iulie. LBCOIN este foarte similar cu ceea ce este cunoscut drept monedă digitală de bancă centrală, diferind de criptomonedele mai complexe, ca bitcoin.

Fiecare token va avea ataşat portretul uneia dintre cele 20 de persoane care au semnat declaraţia de independenţă a Lituaniei din 1918.

La rândul său, banca centrală a Franţei, care analizează de mai multe luni posibilele utilizări ale unei monede virtuale gestionate de bănci centrale, a lansat recent procesul de selectare de proiecte pentru realizarea de noi experimentări în această privinţă.

Cu apelul la proiecte, instituţia bancară vrea să „înveţe făcând şi să identifice abordările, problemele, limitele, efectele asupra ecosistemului“, arată oficialii acesteia.

Ca reacţie la iniţiativa privată a Facebook cu Libra, banca centrală franceză a anunţat cu câteva luni în urmă că vrea să creeze un „euro digital“.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Peter Szijjarto declară că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE. "Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la...

Dumitru Alaiba a semnat ordinul de demisie a directorului Serviciului național unic 112, Liviu Oboroc

Directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, transmite IPN. „Este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și...

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un “acord de loialitate”

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters. De...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica