UE are nevoie de aliaţi în noua ordine mondială generată de pandemie

spot_img

Pandemia cu noul coronavirus a generat o nouă ordine mondială şi Uniunea Europeană va putea rămâne puternică în acest nou cadru doar dacă îşi găseşte numeroşi aliaţi, a declarat luni la Tbilisi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după convorbiri cu omologul său georgian David Zalkaliani, transmite Agerpres.

Szijjarto l-a asigurat pe omologul său de susţinerea fermă a Ungariei faţă de Georgia şi pentru integrarea ei rapidă şi de succes în Uniunea Europeană, menţionând că programul de Parteneriat Estic constituie una dintre cele mai importante politici ale UE.

Ungaria are 15 ofiţeri în cadrul misiunii de observare a UE din fosta republică sovietică din Caucaz, iar un diplomat ungar acordă asistenţă Ministerului georgian de Externe, a menţionat ministrul.

Szijjarto a mai amintit că dintre statele care nu sunt membre ale NATO Georgia contribuie cel mai mult per capita la operaţiunile Alianţei şi deci merită să se alăture planului de acţiune în vederea aderării la alianţa militară occidentală.

Ministrul ungar de externe a mai spus că banca ungară Eximbank a deschis o linie de credit de 135 milioane de dolari în vederea întăririi cooperării între firmele din Ungaria şi cele din Georgia şi că cele două ţări au semnat de asemenea un acord cultural şi au ajuns la un acord privind extinderea cooperării în planul învăţământului superior.

El a mulţumit totodată guvernului georgian pentru că a permis Ungariei să ridice un monument în memoria prizonierilor de război din cea de-a doua conflagraţie mondială deţinuţi pe teritoriul său. Circa 6.700 de prizonieri de război unguri au fost deţinuţi în Georgia şi circa 500 dintre ei au murit.

Ungaria şi Georgia au creat un grup de lucru pentru a monitoriza situaţia pandemiei şi pentru a pregăti rapoarte cu privire la momentul în care ar putea fi relaxate sau ridicate restricţiile între cele două ţări, a mai adăugat Peter Szijjarto, potrivit căruia cooperarea dintre cele două ţări a devenit mai puternică în timpul pandemiei.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica