O misiune a FMI a sosit în Moldova – Cronica zilei

O misiune a Fondului Monetar Internaţional va sosi astăzi în Moldova pentru a negocia un nou program pe trei ani, relatează Seenews. În luna aprilie, Fondul a deblocat 235 milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să-şi acopere balanţa de plăţi necesară pentru combaterea pandemiei. Noul program se va concentra pe un set de politici care să ajute la menţinerea stabilităţii macroeconomice, susţinerea redresării post-pandemie şi avansarea reformelor instituţionale.

Economia este adevărata politică – Cronica zilei – 06 iulie 2020

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

🔹 Banca centrală a Lituaniei se pregăteşte să emită o monedă digitală, o premieră pentru o bancă centrală din zona euro, relatează Reuters. O mulţime de bănci centrale analizează emiterea propriilor monede digitale în condiţiile în care gradul de utilizare a cash-ului este în scădere, un proces accelerat de pandemia de COVID-19. 

🔹 Producătorul kazah de locomotive LKZ va furniza 12 locomotive Evolution Series companiei de căi ferate a Republicii Moldova, CFM, până la sfârşitul acestei luni, au anunţat oficialii KTZ, potrivit Seenews. Achiziţia face parte dintr-un program finanţat de BERD, Banca Europeană de Investiţii şi UE. Contractul are o valoare de 45 milioane de euro.

🔹 Lanţul polonez de magazine Pepco a anunţat că-şi va deschide prima unitate din Serbia în această toamnă şi că până la sfărşitul acestui an compania va angaja 100 de persone, scrie Seenews. Lanţul intenţionează să deschidă 30 de magazine în primii ani de funcţionare din Serbia, care va fi a 13a ţară europeană în care acesta deţine magazine.

🔹 Sectorul de turism, pilon principal al economiei Spaniei, a fost puternic afectat în mai de pandemia de COVID-19, potrivit Euractiv. Ţara a pierdut în total 8 milioane de turişti şi peste 8,1 miliarde de euro în mai. În aprilie şi mai, Spania a pierdut peste 15 milioane de turişti, impactul total din cele două luni fiind estimat la aproximativ 15 miliarde de euro.

🔹 Camera superioară a parlamentului Poloniei a aprobat un plan de acordare a unui voucher electronic de 500 de zloţi (112 euro) per copil familiilor pentru a fi cheltuit pe vacanţe, relatează Polskie Radio. Senatorii au propus ca şi pensionarii şi persoanele cu handicap să beneficieze de astfel de vouchere.

🔹 Consumatorii europeni se întorc în magazine, restaurante şi baruri cu buzunarele pline de cash graţie susţinerii acordate de guverne în timpul pandemiei. În zona euro, mulţi oameni au mai multe economii acum decât înaintea crizei. În Marea Britanie, unde pub-urile s-au redeschis consumul ar putea depăşi aşteptările.

🔹 Activitatea serviciilor din China a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, semn de relansare a celei de-a doua mari economii a lumii, potrivit Le Figaro. Indicele PMI pentru servicii calculat de IHS Markit a atins 58,4 puncte luna trecută, faţă de 55 în mai. Este vorba de un nivel nemaiatins din aprilie 2010. Coronavirusul afectează însă în continuare expoorturile chineze de servicii în condiţiile în care partenerii comerciali principali ai Beijingului sunt la rândul lor paralizaţi de pandemie.

🔹 Polonia se va confrunta cu o creştere a numărului de falimente în rândul companiilor după ce primul semestru al anului a adus un declin anual de 3% a numărului de companii declarate în faliment la 452, scrie Warsaw Voice, citând un raport Coface. Declinul din S1 poate fi explicat prin implementarea rapidă a măsurilor anticriză şi prin faptul că unele companii s-au abţinut să depună cereri de protecţie împotriva falimentului pentru a putea beneficia de ajutorul de stat.

🗃 PROMO – www.admiterea.md – ghid practic pentru candidații la studii

🔹 Peste 200 de oameni de ştiinţă afirmă că noul coronavirus se transmite prin aer şi solicită OMS, printr-o scrisoare, să îşi revizuiască recomandările. Sute de oameni de ştiinţă afirmă că există dovezi că noul coronavirus aflat în aer sub formă de particule mici poate infecta oamenii şi cer Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să îşi revizuiască recomandările 

🔹 România a importat produse lactate, ouă și miere cu 25% mai mult în primul trimestru din 2020 față de anul trecut. Deficitul în comerțul internațional s-a majorat la 121 milioane de euro.

🔹 Turcia a impus luni o interdicţie împotriva a şase bănci străine care nu mai au voie să parieze împotriva acţiunilor turceşti, o decizie care pare să contravină recentelor măsuri vizând relaxarea unor astfel de restricţii, informează Bloomberg. Într-un comunicat, operatorul bursei de la Istanbul a anunţat că băncile Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Merrill Lynch International, Barclays Bank Plc, Credit Suisse Group AG şi Wood & Co. nu mai au voie să efectueze operaţiuni de tip short-selling (vânzare în lipsă) cu acţiuni turceşti timp de trei luni. 

🔹 UE are nevoie de aliaţi în noua ordine mondială generată de pandemie, pledează la Tbilisi ministrul de externe ungar. Pandemia cu noul coronavirus a generat o nouă ordine mondială şi Uniunea Europeană va putea rămâne puternică în acest nou cadru doar dacă îşi găseşte numeroşi aliaţi, a declarat luni la Tbilisi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după convorbiri cu omologul său georgian David Zalkaliani

🔹 Moscova a ameninţat luni că va răspunde sancţiunilor ”ostile” anunţate de Londra împotriva a 49 de persoane şi organizaţii, dintre care 25 din Rusia, în cadrul unui nou mecanism de pedepsire a încălcărilor drepturilor omului. “Rusia îşi păstrează dreptul de a lua măsuri de represalii în legătură cu decizia ostilă a Regatului Unit”, a indicat într-un comunicat ambasada Rusiei la Londra.

🔹 Guvernul Ungariei lansează un nou program de susţinere a companiilor ungare care se angajează să investească cel puţin 560 milioane de forinţi (1,6 milioane de euro) pentru salvarea de locuri de muncă în contextul pandemiei, a anunţat ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto, scrie Hungary Today. Cererile de finanţare pot fi depuse începând de săptămâna viitoare până la sfârşitul lunii septembrie.

🔹 Comerţul dintre Polonia şi Ungaria a crescut din nou în 2019, a anunţat Katarzyna Ratajczak-Sowa, director al departamentului economic al Ambasadei Poloneze din Budapesta, notează Polandin. “Polonia este al patrulea partener comercial ca mărime al Ungariei, al treilea furnizor de bunuri şi al doilea mare furnizor de alimente pentru Ungaria”, a declarat aceasta.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica