Volumul comertului cu amanuntul in UE a inregistrat o crestere semnificativa

spot_img

Volumul comertului cu amanuntul in Uniunea Europeana a inregistrat o crestere semnificativa de 16,4% in luna mai 2020, comparativ cu aprilie, statele membre cu cele mai importante cresteri fiind Luxemburg (28,6%), Franta (25,6%), Austria (23,3%), Croatia (21,4%) si Romania (20,1%), arata datele publicate, luni, de Eurostat, informeaza Reuters.

In zona euro, vanzarile cu amanuntul au inregistrat o urcare peste asteptari cu 17,8%, aceasta fiind cea mai mare crestere lunara inregistrata de la debutul publicarii datelor Eurostat in 1999. Saltul din luna mai vine insa dupa o contractie istorica de 12,1% in luna aprilie, cand vanzarile cu amanuntul au fost afectate de restrictiile introduse pentru a opri raspandirea coronavirusului si de faptul ca populatia si-a limitat cheltuielile la produse alimentare si comenzi online.

Eurostat precizeaza ca, in luna mai, comparativ cu luna aprilie, vanzarile cu amanuntul au crescut in toate statele membre UE, cu exceptia Bulgariei, unde au ramas nemodificate. Vanzarile cu amanuntul in UE au fost influentate de faptul ca vanzarile de combustibili au inregistrat un salt de 31,9%, iar vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 30,2%. Vanzarile de alimente au crescut si ele, insa doar cu 2,1%.

In ritm anual, comertul cu amanuntul in Uniunea Europeana a inregistrat un declin de 4,2%, in timp ce in zona euro a scazut cu 5,1%. Chiar daca au scazut si in luna mai, vanzarile cu amanuntul sunt mai bune decat se asteptau economistii, care mizau pe o contractie de 7,5% in zona euro. De mentionat ca, in luna aprilie, comertul cu amanuntul in Uniunea Europeana a inregistrat un declin anual de 18%, in timp ce in zona euro a scazut cu 19,6%.

Tarile cu cea mai mare scadere a vanzarilor cu amanuntul in ritm anual sunt: Bulgaria (minus 20,4%), Luxemburg (minus 19,7%), Spania (minus 17,9%) si Malta (minus 24,8%). In Romania vanzarile cu amanuntul au inregistrat, in luna nai 2020, comparativ cu luna mai 2019, o scadere de 4,2%, dupa o contractie de 19,4% in luna martie.

Si de aceasta data, vanzarile cu amanuntul in UE au fost influentate de scaderea vanzarilor de combustibili, cu 24,3%, si produse non-alimentare, minus 6,9%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari au crescut cu 4,1%.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Peter Szijjarto declară că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE. "Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la...

Dumitru Alaiba a semnat ordinul de demisie a directorului Serviciului național unic 112, Liviu Oboroc

Directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, transmite IPN. „Este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și...

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un “acord de loialitate”

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters. De...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica