Prim-ministrul Ion Chicu a mulțumit partenerilor europeni

Prim-ministrul Ion Chicu a mulțumit partenerilor europeni, în contextul deciziei Comisiei Europene de a debursa cea de-a doua și ultima tranșă de 30 de mil. de euro din ajutorul macro-financiar.

„Republica Moldova a îndeplinit condiționalitățile stabilite încă în 2017 printre care și ultimele 8 acțiuni suplimentare convenite în februarie 2020, fapt ce a dus la debursarea tranșei a doua de 30 de mil. de euro. Așteptăm la sfârșitul lunii banii propriu-ziși, dintre care 20 mil. sub formă de credite și 10 mil. – grant.

Îl voi cita pe comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, care a apreciat pozitiv eforturile depuse de Republica Moldova în realizarea reformelor – „felicit Moldova pentru eforturile depuse în realizarea reformelor, de exemplu în îmbunătățirea sistemului de justiție și combaterea corupției”. Această opinie cu adevărat contează, nu a altor exponenți, inclusiv, care fac parte din Parlamentul European.

Condiționalitățile pentru a fi debursată prima tranșă de 30 de mil. de euro, în octombrie 2019, au fost îndeplinite de Republica Moldova între 2017-2018. Niciunul din trei Guverne, inclusiv cel gestionat vara, nu a îndeplinit nicio condiționalitate pentru a fi debursată a doua tranșă, ceea ce este regretabil.

Pentru a doua tranșă, actualul Guvern a aprobat proiecte cu privire la achiziții publice, contracararea spălării banilor. Sperăm că în curând vom purcede la negocieri pentru următorul program.

Mulțumesc personal ambasadorului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, pentru discuții și efortul depus”, a declarat Ion Chicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.