Stamate se oferă să consulte Avia Invest pentru a obține despăgubiri de aproape un miliard de lei

spot_img

Stamate: „Rezilierea contractului cu Avia Invest poate duce la achitarea unei despăgubiri aproape egale cu un miliard de lei”

Fosta ministră a Justiției în Guvernul Sandu Olesea Stamate nu exclude că Republica Moldova ar putea pierde în arbitrajul internațional inițiat de „Avia Invest”, compania care concesionează Aeroportul Chișinău, cu o pretenție de circa 900 milioane de dolari.

„Nerespectarea prevederilor legale și contractuale va slăbi poziția Republicii Moldova în arbitraj. Acest fapt poate duce la achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliardul furat din sistemul bancar. Acțiunea de azi a APP nu face decât să pună gaz pe foc în cauza arbitrală, să scadă șansele țării noastre și să evite achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliarul furat din sistemul bancar. Dodon se joacă de-a justiția, iar noi riscăm să achităm încă un miliard în câțiva ani”, spune Stamate.

Oelesea Stamate spune că procedura de concesionare a aeroportului a fost fraudată grav și amintește că între timp, autoritățile au tot lansat declarații iresponsabile la adresa „Avia Invest”, care au acționat Republica Moldova în arbitrajul internațional.

Menționăm că Agenția Proprietăți Publice (APP) a emis un comunicat de presă prin care confirmă că a cerut oficial, acum două zile, pe 8 iulie, rezilierea contractului cu „Avia Invest”, concensionarul aeroportului. Totodată, APP a solicitat de la „Avia Invest” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău.

„Pentru neexecutarea obligațiunilor contractuale, la data de 8 iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent nr. 4/03, încheiat cu SRL „AVIA INVEST” iar drept efect a solicitat de la SRL „AVIA INVEST” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău.

Agenția Proprietăți Publice a adresat o notificare către SRL „Avia Invest”, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, privind rezilierea contractului de concesiune în legătură cu faptul că Avia Invest nu-ți îndeplinește obligațiunile din contractul de acțiune. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă, vineri, 10 iulie, transmite IPN.

Prim-ministrul a precizat că Avia Invest nu și-a executat obligațiunile de edificare a obiectivelor concesionale nici la etapa unu de investiții, nici la etapa doi și nici nu a venit cu garanții de bună execuție de un milion de euro.

„Sunt articole în contractul de concesiune care prevăd clar posibilitatea de reziliere a contractului, atunci când compania nu-și îndeplinește acele obligațiuni. Noi considerăm că ea nu și-a îndeplinit obligațiunile, respectiv, am înaintat cererea către SRL „Avia Invest” de reziliere a acestui contract”, a adăugat premierul.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Satele din Găgăuzia se transformă. Echipa bașcanului Evghenia Guțul, cu sprijinul lui Ilan Șor, a dat o nouă viață străzii centrale din Beşghioz

Sărbătoare mare în satul Beşghioz, raionul Ceadîr-Lunga. Aici, pentru prima dată după mulți ani, a fost realizat un proiect de infrastructură de amploare - a fost reparat podul și a fost asfaltată strada Lenin, pe o distanță de 300 de metri. După cum a remarcat...

Guvernul a cheltuit o sumă record pentru rambursarea creditelor externe. Principalele surse de finanțare au fost sursele externe

În 10 luni a anului 2023, veniturile totale ale bugetului public naţional (BPN) cu consolidarea transferurilor au constituit 82,5 miliarde de lei, fiind în creștere cu 12,8% (9,35 miliarde lei) față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Ministerului Finanţelor. Datele Ministerului Finanţelor arată...

Guvernul a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024

Ministerul Finanţelor a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024. Aceasta chiar dacă politica fiscală și vamală pentru anul viitor a fost adoptat de Parlament, câteva luni în urmă. Autorităţile justifică necesitatea elaborării şi adoptării noilor modificări...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica