Stamate se oferă să consulte Avia Invest pentru a obține despăgubiri de aproape un miliard de lei

Stamate: „Rezilierea contractului cu Avia Invest poate duce la achitarea unei despăgubiri aproape egale cu un miliard de lei”

Fosta ministră a Justiției în Guvernul Sandu Olesea Stamate nu exclude că Republica Moldova ar putea pierde în arbitrajul internațional inițiat de „Avia Invest”, compania care concesionează Aeroportul Chișinău, cu o pretenție de circa 900 milioane de dolari.

„Nerespectarea prevederilor legale și contractuale va slăbi poziția Republicii Moldova în arbitraj. Acest fapt poate duce la achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliardul furat din sistemul bancar. Acțiunea de azi a APP nu face decât să pună gaz pe foc în cauza arbitrală, să scadă șansele țării noastre și să evite achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliarul furat din sistemul bancar. Dodon se joacă de-a justiția, iar noi riscăm să achităm încă un miliard în câțiva ani”, spune Stamate.

Oelesea Stamate spune că procedura de concesionare a aeroportului a fost fraudată grav și amintește că între timp, autoritățile au tot lansat declarații iresponsabile la adresa „Avia Invest”, care au acționat Republica Moldova în arbitrajul internațional.

Menționăm că Agenția Proprietăți Publice (APP) a emis un comunicat de presă prin care confirmă că a cerut oficial, acum două zile, pe 8 iulie, rezilierea contractului cu „Avia Invest”, concensionarul aeroportului. Totodată, APP a solicitat de la „Avia Invest” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău.

„Pentru neexecutarea obligațiunilor contractuale, la data de 8 iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent nr. 4/03, încheiat cu SRL „AVIA INVEST” iar drept efect a solicitat de la SRL „AVIA INVEST” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău.

Agenția Proprietăți Publice a adresat o notificare către SRL „Avia Invest”, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, privind rezilierea contractului de concesiune în legătură cu faptul că Avia Invest nu-ți îndeplinește obligațiunile din contractul de acțiune. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă, vineri, 10 iulie, transmite IPN.

Prim-ministrul a precizat că Avia Invest nu și-a executat obligațiunile de edificare a obiectivelor concesionale nici la etapa unu de investiții, nici la etapa doi și nici nu a venit cu garanții de bună execuție de un milion de euro.

„Sunt articole în contractul de concesiune care prevăd clar posibilitatea de reziliere a contractului, atunci când compania nu-și îndeplinește acele obligațiuni. Noi considerăm că ea nu și-a îndeplinit obligațiunile, respectiv, am înaintat cererea către SRL „Avia Invest” de reziliere a acestui contract”, a adăugat premierul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *