Lumea bea mai puţină cafea când lucrează de acasă

Consumul mondial de cafea ar urma să scadă în acest an pentru prima dată după 2011, prognozează Departamentul american al Agriculturii (USDA), transmite Bloomberg.

Principalul motiv este declinul vânzărilor cafenelelor şi restaurantelor, care în mod normal sunt responsabile pentru 25% din cerere, şi ar putea dura ceva timp până când lucrurile vor reveni la normal.

Într-o lume care lucrează de acasă, mersul zilnic la cafea pentru doza zilnică de cafeina a dispărut iar acest fenomen afectează fiecare mare regiune. Firma de cercetare Marex Spectron estimează că la nivel global peste 95% din piaţa cafelei “out-of-home” a fost închisă la un anumit punct pe perioada pandemiei.

Pentru Notes, un lanţ de cafenele din Londra, restricţiile au început să fie relaxate în City dar cea cea mai mare parte a celor 10 cafenele ale sale care deservesc angajaţii din birouri rămân în continuare închise. “Va fi o relansare lentă pentru noi având în vedere că foarte multe birouri din Londra nu vor reîncepe activităţile decât după terminarea verii iar unele ar putea să se deschidă abia anul viitor“, a declarat Robert Robinson, cofondatorul lanţului de cafenele.

O relansare anemică a cererii de cafea ar putea fi un fenomen devastator pentru cele aproximativ 125 de milioane de persoane din întreaga lume care îşi asigură mijloacele de trai de pe urma cafelei. Cultivatorii de cafea se confruntau deja cu probleme după ce mai mulţi ani de recolte consistente au declanşat o situaţie de tip “bear market” pentru piaţa cafelei.

Comunicăm