Fabrica planetei şi motorul de creştere al economiei mondiale au reînceput să funcţioneze

spot_img

„Comerţul Chinei a revenit răcnind la creştere în iunie, în condiţiile în care restricţiile impuse din cauza pandemiei au fost relaxate în străinătate“, scrie South China Morning Post, un ziar din Hong Kong deţinut de Alibaba Group, una dintre cele mai mari companii din China, una care depinde enorm de comerţul extern.

„Răcnetul“ este o referire la tigrul economic chinez, care în ultimul deceniu a căpătat un rol din ce în ce mai mare în creşterea economiei globale. Pentru analiştii de la ING, performanţele din iunie ale Chinei reprezintă „o surpriză“. Plăcută, desigur, însă ei îndeamnă la un opti­mism prudent deoarece balanţa comercială fragilă înseamnă că PIB-ul a continuat probabil să scadă în trimestrul doi, în ritm anualizat.

Exporturile au crescut cu 0,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în condiţiile în care în luna anterioară acestea au scăzut cu -3,3%. Importurile au urcat şi ele, cu 2,7%, faţă de declinul de -16,7% înregistrat în luna mai. Iunie este prima lună în care importurile au crescut din decembrie 2019 încoace. Ambii indicatori au depăşit aşteptările analiştilor intervievaţi de Bloomberg, a căror estimare mediană a fost o scădere de 2% în ritm anualizat a exporturilor şi una de 9% a importurilor.

Surplusul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, s-a situat la 46,2 miliarde de dolari, mai mic decât cel de 63 de miliarde de dolari din luna mai. Diferenţa reflectă creşterea importurilor.

„Importurile au avut cel mai mare salt în termeni lunari din ultimii ani, contribuind la dovezile că cererea internă a fost puternică la sfârşitul celui de-al doilea trimestru. S-au întărit şi exporturile în condiţiile în care livrările mai lente de produse legate de pandemia de Covid-19 au fost compensate de livrări mai solide în alte părţi“, a explicat Martin Rasmussen, economist la Capital Economics.

Fabricile şi exportatorii Chinei au beneficiat de redeschiderea economiilor din toată lumea după ce pandemia a perturbat dramatic producţia, comerţul şi consumul.

Analiştii de la ING au remarcat că în iunie au crescut în special exporturile de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi văd în acest lucru un semn al revenirii cererii externe. „Datele arată semne pozitive ale unei reveniri economice globale în a doua jumătate a anului“, scriu economiştii. Creşterea importurilor s-a datorat mai ales importurilor de cereale, o măsură necesară pentru întărirea siguranţei alimentare în contextual inundaţiilor care au început în iunie şi ameninţă să distrugă terenurile cultivate. Importurile din SUA au crescut cu 11% faţă de luna anterioară, iar cele din Brazilia au sărit în sus cu 34%.

Analiştii de la ING se aşteaptă ca PIB-ul Chinei să scadă cu 3,1% în ritm anualizat în trimestrul doi. Guvernul va publica joi cifrele privind evoluţia economiei pentru această perioadă. Până atunci, analiştii se joacă cu estimările. Într-un sondaj Reuters la care au participat 55 de analişti, prognozele au variat de la o contracţie de -3,1% la un avans de 4%. Estimarea medie este o creştere de 2,5% faţă de trimestrul doi al anului trecut. În primul trimestru al acestui an, economia s-a comprimat cu -6,8%, prima evoluţie negativă din cel puţin 1992 încoace.

Variaţiile mari între estimări reflectă incertitudinile datorate faptului că sectorul serviciilor, dominat de companii mici, nu şi-a revenit la fel de rapid ca producţia industrială. Guvernul de la Beijing a abandonat practica de a stabili o ţintă anuală de creştere economică pentru acest an.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica