Fabrica planetei şi motorul de creştere al economiei mondiale au reînceput să funcţioneze

„Comerţul Chinei a revenit răcnind la creştere în iunie, în condiţiile în care restricţiile impuse din cauza pandemiei au fost relaxate în străinătate“, scrie South China Morning Post, un ziar din Hong Kong deţinut de Alibaba Group, una dintre cele mai mari companii din China, una care depinde enorm de comerţul extern.

„Răcnetul“ este o referire la tigrul economic chinez, care în ultimul deceniu a căpătat un rol din ce în ce mai mare în creşterea economiei globale. Pentru analiştii de la ING, performanţele din iunie ale Chinei reprezintă „o surpriză“. Plăcută, desigur, însă ei îndeamnă la un opti­mism prudent deoarece balanţa comercială fragilă înseamnă că PIB-ul a continuat probabil să scadă în trimestrul doi, în ritm anualizat.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Exporturile au crescut cu 0,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în condiţiile în care în luna anterioară acestea au scăzut cu -3,3%. Importurile au urcat şi ele, cu 2,7%, faţă de declinul de -16,7% înregistrat în luna mai. Iunie este prima lună în care importurile au crescut din decembrie 2019 încoace. Ambii indicatori au depăşit aşteptările analiştilor intervievaţi de Bloomberg, a căror estimare mediană a fost o scădere de 2% în ritm anualizat a exporturilor şi una de 9% a importurilor.

Surplusul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, s-a situat la 46,2 miliarde de dolari, mai mic decât cel de 63 de miliarde de dolari din luna mai. Diferenţa reflectă creşterea importurilor.

„Importurile au avut cel mai mare salt în termeni lunari din ultimii ani, contribuind la dovezile că cererea internă a fost puternică la sfârşitul celui de-al doilea trimestru. S-au întărit şi exporturile în condiţiile în care livrările mai lente de produse legate de pandemia de Covid-19 au fost compensate de livrări mai solide în alte părţi“, a explicat Martin Rasmussen, economist la Capital Economics.

Fabricile şi exportatorii Chinei au beneficiat de redeschiderea economiilor din toată lumea după ce pandemia a perturbat dramatic producţia, comerţul şi consumul.

Analiştii de la ING au remarcat că în iunie au crescut în special exporturile de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi văd în acest lucru un semn al revenirii cererii externe. „Datele arată semne pozitive ale unei reveniri economice globale în a doua jumătate a anului“, scriu economiştii. Creşterea importurilor s-a datorat mai ales importurilor de cereale, o măsură necesară pentru întărirea siguranţei alimentare în contextual inundaţiilor care au început în iunie şi ameninţă să distrugă terenurile cultivate. Importurile din SUA au crescut cu 11% faţă de luna anterioară, iar cele din Brazilia au sărit în sus cu 34%.

Analiştii de la ING se aşteaptă ca PIB-ul Chinei să scadă cu 3,1% în ritm anualizat în trimestrul doi. Guvernul va publica joi cifrele privind evoluţia economiei pentru această perioadă. Până atunci, analiştii se joacă cu estimările. Într-un sondaj Reuters la care au participat 55 de analişti, prognozele au variat de la o contracţie de -3,1% la un avans de 4%. Estimarea medie este o creştere de 2,5% faţă de trimestrul doi al anului trecut. În primul trimestru al acestui an, economia s-a comprimat cu -6,8%, prima evoluţie negativă din cel puţin 1992 încoace.

Variaţiile mari între estimări reflectă incertitudinile datorate faptului că sectorul serviciilor, dominat de companii mici, nu şi-a revenit la fel de rapid ca producţia industrială. Guvernul de la Beijing a abandonat practica de a stabili o ţintă anuală de creştere economică pentru acest an.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica