Chinezii îşi scot banii din bănci, speriaţi de zvonurile apocaliptice

Zvonuri despre prăbuşirea iminentă a băncilor din China apar cu o frecvenţă fără precedent în social-media, obligând autorităţile de reglementare şi chiar poliţia să acţioneze pentru a-i calma pe deponenţi.

Încă de luna trecută, deponenţi îngrijoraţi au luat cu asalt trei bănci pentru a-şi retrage banii pe fondul unor zvonuri că instituţiile ar fi rămas fără cash, ceea ce s-a dovedit ulterior a fi fals. În weekend, clienţii s-au grăbit să scoată bani de la o bancă din provincia Hebei, determinând autorităţile de reglementare locale să garanteze public pentru soliditatea creditorilor săi, în timp ce poliţia i-a alungat pe oamenii panicaţi.

Încrederea în sistemul bancar de 43.000 de miliarde de dolari al Chinei scade printre cei peste un miliard de deţinători de conturi ai naţiunii, fă­când să şubrezească un stâlp de rezistenţă al ascen­siunii Chinei spre leadership-ul economic mon­dial. După mai multe acţiuni de salvare şi prima preluare a unei bănci de către autorităţi din mai mult de două decenii anul trecut, pandemia de Covid-19 şi problemele economice au agravat o situaţie deja dificilă în cel mai mare sistem bancar din lume.

Percepţia pe care deponenţii chinezi că băncile sunt fără riscuri se schimbă, chiar dacă în aproape toate cazurile recente depozitele lor au fost protejate“, a spus Zhang Shuaishuai, analist la Shanghai International Capital Corp.

Odată ce s-a răspândit un zvon ca acesta, este pusă în pericol imediat lichiditatea unei bănci.“

Timp de decenii, depozitele au furnizat o bază de finanţare stabilă şi cu costuri reduse pentru piaţa financiară a Chinei, jucând un rol cheie în creşterea economiei pentru a deveni a doua cea mai mare din lume. Gospodăriile chineze deţin aproximativ 90.000 de miliarde de yuani (13.000 de miliarde de dolari) în depozite bancare, mai mult decât oricare altă naţiune din lume.

Acum, autorităţile de reglementare nu doar că încearcă să calmeze nervii în mod public, ci şi cresc protecţia pentru a păstra această pernă de amortizare pentru bănci. Nebunia din Hebei a venit după ce autorităţile au dat startul unui program pilot pentru a limita tranzacţiile mari din provincie.

Autorităţile au de supravegheat peste 3.000 de bănci, majoritatea fiind entităţi mici, rurale, fără acces direct la capital. „ntr-o nouă mişcare fără precedent, China intenţionează acum să permită guvernelor locale să folosească aproximativ 200 de miliarde de yuani din vânzările de obligaţiuni pentru a ajuta băncile mai mici să-şi consolideze capitalul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.