Siegfried Mureşan provoacă Rusia

Siegfried Mureşan continuă să atace cetățenii Republicii Moldova. Astăzi a intervenit despre noul proiect de modificare a Codului electoral riscă diminuarea standardelor democratice în procesul electoral din R. Moldova

Proiectul de lege privind modificarea Codului electoral al Republicii Moldova, iniţiat de PSRM, cuprinde o serie de propuneri care riscă să afecteze procesul electoral democratic, europarlamentarul român Siegfried Mureşan.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit europarlamentarului, proiectul de lege interzice sub orice formă implicarea organizaţiilor non-comerciale în campania electorală.

„Deşi acesta prevede interzicerea agitaţiei electorale şi de către biserici şi culte religioase, aceste entităţi sunt avantajate în raport cu alte organizaţii ale societăţii civile cărora li s-a îngrădit orice implicare în campanie electorală, cum ar fi monitorizarea alegerilor, declaraţii publice privind neregulile detectate în timpul campaniei electorale etc.”, a scris Mureşan, citat de TVR Moldova.

Reacția CEC la afirmațiile europarlamentarului

Reacția CEC la afirmațiile europarlamentarului Mureșan privind modificarea Codului electoral. Președintele CEC, Dorin Cimil, spune că instituția pe care o conduce nu este de acord cu afirmațiile europarlamentarului precum că modificările la Codul Electoral nici nu îmbunătățesc condițiile de vot și nici nu rezolvă multe dintre problemele întâmpinate în anul 2016. Potrivit lui, scopul modificărilor efectuare este de a îmbunătăți legislația actuală, inclusiv și la aspectele semnalate de Curtea Constituțională.

Cu referire la permisiunea autorităților locale de a exclude candidații din cursă, acesta explică că prevederea oferă dreptul biroului electoral de a se adresa în instanța de judecată, ea fiind cea care decide asupra pedepsei aplicate candidatului/concurentului în funcție de prevederile Codului Electoral.

Cât privește extinderea competențele Consiliului Audiovizualului, Cimil spune că este o prevedere în temeiul legislației cu referire la Codul Audiovizualului, iar presa urmează a fi monitorizată în timpul campaniei în vederea promovării tendențioasă a unui pretendent sau altuia, precum și alte aspecte care au fost depistate pe perioada campaniei electorale a alegerilor parlamentare din 2019.

De remarcat, că România intervine cu regularitate în treburile interne ale Republicii Moldova, fie prin ambasadorul Ioniță sau alți deputați trimiși în Parlamentul European. Astfel, prin intimidările acestea, provoacă Rusia să aibă un cuvânt de spus în această zonă.

Rusia, la rândul ei, va ajuta R. Moldova

Ministerul de Externe de la Moscova anunță că este dispus să medieze identificarea unui consens pentru soluționarea contradicțiilor politice interne de la Chișinău. Acest lucru a fost anunțat joi, 16 iulie, de către ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, transmite TASS.

Rudenko a concluzionat că situația politică internă din Republica Moldova este „imprevizibilă din punctul de vedere al componenței parlamentare și din punct de vedere antagonismului dintre principalele forțe politice, dintre președintele Dodon, Partidul Socialiștilor și oponenții acestora din Parlament”. Rudenko speră că forțele politice vor ajunge la un consens, scrie Deschide.

„Rusia, la rândul ei, va ajuta R. Moldova să găsească acest consens”, a declarat ministrul adjunct al Externelor.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica