Siegfried Mureşan provoacă Rusia

Siegfried Mureşan continuă să atace cetățenii Republicii Moldova. Astăzi a intervenit despre noul proiect de modificare a Codului electoral riscă diminuarea standardelor democratice în procesul electoral din R. Moldova

Proiectul de lege privind modificarea Codului electoral al Republicii Moldova, iniţiat de PSRM, cuprinde o serie de propuneri care riscă să afecteze procesul electoral democratic, a scris pe Facebook europarlamentarul român Siegfried Mureşan.

Potrivit europarlamentarului, proiectul de lege interzice sub orice formă implicarea organizaţiilor non-comerciale în campania electorală.

„Deşi acesta prevede interzicerea agitaţiei electorale şi de către biserici şi culte religioase, aceste entităţi sunt avantajate în raport cu alte organizaţii ale societăţii civile cărora li s-a îngrădit orice implicare în campanie electorală, cum ar fi monitorizarea alegerilor, declaraţii publice privind neregulile detectate în timpul campaniei electorale etc.”, a scris Mureşan, citat de TVR Moldova.

Reacția CEC la afirmațiile europarlamentarului

Reacția CEC la afirmațiile europarlamentarului Mureșan privind modificarea Codului electoral. Președintele CEC, Dorin Cimil, spune că instituția pe care o conduce nu este de acord cu afirmațiile europarlamentarului precum că modificările la Codul Electoral nici nu îmbunătățesc condițiile de vot și nici nu rezolvă multe dintre problemele întâmpinate în anul 2016. Potrivit lui, scopul modificărilor efectuare este de a îmbunătăți legislația actuală, inclusiv și la aspectele semnalate de Curtea Constituțională.

Cu referire la permisiunea autorităților locale de a exclude candidații din cursă, acesta explică că prevederea oferă dreptul biroului electoral de a se adresa în instanța de judecată, ea fiind cea care decide asupra pedepsei aplicate candidatului/concurentului în funcție de prevederile Codului Electoral.

Cât privește extinderea competențele Consiliului Audiovizualului, Cimil spune că este o prevedere în temeiul legislației cu referire la Codul Audiovizualului, iar presa urmează a fi monitorizată în timpul campaniei în vederea promovării tendențioasă a unui pretendent sau altuia, precum și alte aspecte care au fost depistate pe perioada campaniei electorale a alegerilor parlamentare din 2019. https://bit.ly/2Wp2uMv

De remarcat, că România intervine cu regularitate în treburile interne ale Republicii Moldova, fie prin ambasadorul Ioniță sau alți deputați trimiși în Parlamentul European. Astfel, prin intimidările acestea, provoacă Rusia să aibă un cuvânt de spus în această zonă.

Rusia, la rândul ei, va ajuta R. Moldova

Ministerul de Externe de la Moscova anunță că este dispus să medieze identificarea unui consens pentru soluționarea contradicțiilor politice interne de la Chișinău. Acest lucru a fost anunțat joi, 16 iulie, de către ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, transmite TASS.

Rudenko a concluzionat că situația politică internă din Republica Moldova este „imprevizibilă din punctul de vedere al componenței parlamentare și din punct de vedere antagonismului dintre principalele forțe politice, dintre președintele Dodon, Partidul Socialiștilor și oponenții acestora din Parlament”. Rudenko speră că forțele politice vor ajunge la un consens, scrie Deschide.

„Rusia, la rândul ei, va ajuta R. Moldova să găsească acest consens”, a declarat ministrul adjunct al Externelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *