Cea mai mare încărcătură de deşeuri toxice ilegale abandonată

Autorităţile malaeziene au descoperit cea mai mare încărcătură de deşeuri toxice ilegale abandonată provenind din România, anunţă News.ro.

Este vorba despre 110 containere cu metale grele periculoase, care aveau destinaţia Indonezia, ce au intrat în ţară, în mod ilegal, luna trecută.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În ultimii ani, Malaysia a devenit principala destinaţie din lume pentru deşeuri plastice, după ce China a interzis importurile acestora. A fost negociat cu ţările de origine ale resturilor să îşi ia înapoi sute de containere de plastic care au intrat ilegal în ţară.

Potrivit agenţiei Bernama, ministrul malaezian al Mediului, Tuan Ibrahim Tuan Man, a spus că 1.864 de tone de praf de cuptor cu arc electric (EAFD), un produs derivat în producţia de oţel care conţine metale grele precum zinc, cadmiu şi plumb, au fost găsite abandonate în portul Tanjung Pelepas din sudul statului Johor.

Descoperirea EAFD, aflată în tranzit în Malaysia cu destinaţia Indonezia, este cea mai mare de acest fel din istoria Malaysiei”, a spus Tuan Ibrahim.

EAFD este clasificat drept deşeu toxic sub Convenţia de la Basel. În formularele de declaraţie, a precizat ministrul, a fost listat drept concentrat de zinc.

Departamentul de Mediu, ca autoritate a Basel Convention pentru Malaysia, nu a acordat permisiunea şi nici nu a fost notificat de exportatorul de deşeuri privind tranzitarea Malaysiei”, a adăugat el.

Malaysia a contactat autoritatea română a Basel Convention pentru a aranja repatrierea containerelor, iar Interpolul face verificări detaliate, a mai scris agenţia de presă Bernama.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica