Cea mai mare încărcătură de deşeuri toxice ilegale abandonată

Autorităţile malaeziene au descoperit cea mai mare încărcătură de deşeuri toxice ilegale abandonată provenind din România, anunţă News.ro.

Este vorba despre 110 containere cu metale grele periculoase, care aveau destinaţia Indonezia, ce au intrat în ţară, în mod ilegal, luna trecută.

În ultimii ani, Malaysia a devenit principala destinaţie din lume pentru deşeuri plastice, după ce China a interzis importurile acestora. A fost negociat cu ţările de origine ale resturilor să îşi ia înapoi sute de containere de plastic care au intrat ilegal în ţară.

Potrivit agenţiei Bernama, ministrul malaezian al Mediului, Tuan Ibrahim Tuan Man, a spus că 1.864 de tone de praf de cuptor cu arc electric (EAFD), un produs derivat în producţia de oţel care conţine metale grele precum zinc, cadmiu şi plumb, au fost găsite abandonate în portul Tanjung Pelepas din sudul statului Johor.

Descoperirea EAFD, aflată în tranzit în Malaysia cu destinaţia Indonezia, este cea mai mare de acest fel din istoria Malaysiei”, a spus Tuan Ibrahim.

EAFD este clasificat drept deşeu toxic sub Convenţia de la Basel. În formularele de declaraţie, a precizat ministrul, a fost listat drept concentrat de zinc.

Departamentul de Mediu, ca autoritate a Basel Convention pentru Malaysia, nu a acordat permisiunea şi nici nu a fost notificat de exportatorul de deşeuri privind tranzitarea Malaysiei”, a adăugat el.

Malaysia a contactat autoritatea română a Basel Convention pentru a aranja repatrierea containerelor, iar Interpolul face verificări detaliate, a mai scris agenţia de presă Bernama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *