Acest proiect devine un exemplu bun și pentru alte localități

spot_img

Prim-ministrul Ion Chicu a mers în raionul Hâncești pentru a verifica progresul în implementarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă a 11 localități din Lunca Prutului. Premierul a inspectat trei stații de pompare din satele Cotul Morii și Obileni.

Construcția proiectului a început în anul 2013, însă a stagnat mai mulți ani. Lucrările au fost reluate abia în luna februarie 2020, în urma vizitei prim-ministrului Chicu la fața locului, care a solicitat finalizarea proiectului până la sfârșitul acestui an. În total, circa 20 de mii de locuitori din regiune vor fi aprovizionați cu apă potabilă în cadrul proiectului.

Prim-ministrul a remarcat progresul în executarea lucrărilor: „Avem foarte mulți locuitori în această regiune care nu au apă nici iarna, de aceea, când vorbim de acest proiect, vorbim, în primul rând, despre viața oamenilor. Aprovizionarea cu apă în Republica Moldova devine deja o problemă de securitate vitală pentru cetățeni. Avem secetă, avem lipsă de apă în sursele tradiționale. Apa este viața, de aceea și atragem o atenție sporită acestor proiecte”, a spus Ion Chicu.

Până în prezent, conducta magistrală de alimentare cu apă, la care se vor conecta localitățile, a fost construită în proporție de 80%. Aceasta se va construi pe o lungime de 30 de km. De asemenea, s-au instalat mai multe stații de pompare și rezervoare moderne.Totodată, au fost construite clădirile stațiilor de pompare la 4 platforme, bazinul la stația de captare a apei, traseul de energie electrică, și au fost instalate panourile electrice.

Autoritățile locale au informat premierul că au mai rămas de efectuat lucrări pentru finalizarea magistralei de aprovizionare cu apă și întâmpină dificultăți în proiectarea rețelelor de apeduct secundare din localități. Totodată, mai este necesară alocarea unor mijloace financiare suplimentare.

„De când a venit premierul în februarie și a pus sarcina să finalizăm până la sfarsit de an acest proiect – am văzut un progres foarte mare. Prim-ministrul ne-a asigurat ca resurse financiare pentru finalizarea proiectului sunt. Până la finele anului cetațenii vor beneficia de apă potabilă, stringent necesară pentru locuitorii raionul Hâncești”, a menționat președintele raionului Hâncești, Levinschi Iurie.

Primele gospodării care vor fi conectate la sistem, în etapa inițială, vor asigura apa potabilă pentru un număr de cca 8 mii de locuitori.

Valoarea totală a proiectului constituie cca 74 milioane de lei. Banii necesari pentru finalizarea construcției vor fi alocați din Fondul Ecologic Național, dar și de la Agenția de Dezvoltare Regională.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica