Miza este un consens larg în Parlament

Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi că săptămâna aceasta își va reîncepe activitatea Parlamentul, iar în cadrul primei ședințe deputații urmează să dezbată și să aprobe mai multe proiecte de legi înaintate de Guvern.

E o ședință foarte importantă, pentru că urmează a fi discutate și aprobate acele proiecte de legi, care au fost aprobate în Guvern săptămâna trecută. Aici mă refer la pachetul de amendamente legislative legate de programul nou cu Fondul Monetar Internațional, rectificarea bugetului de stat, modificări la Codul penal, așa-numitul pachet agricol”, a conchis Ion Chicu.

„De modul cum vor fi aprobate proiectele, depinde mai departe situația financiară a țării pentru perioada următoare. Sperăm că se va manifesta responsabilitate”, a declarat Ion Chicu.

În urma rectificărilor la buget va fi suplimentat sistemul educației cu aproape 140 de milioane de lei, dintre care, 105 milioane vor fi distribuite pentru salarii suplimentare pedagogilor, iar alte 31 de milioane lei vor fi utilizate pentru dotarea școlilor cu materiale antiepidemice.

Va fi suplimentat și suportul bănesc pentru cei 660 de pensionari care primesc mai puțin de 3000 de lei lunar. Așadar, începând cu 1 octombrie se va face o indexare cu cca 3% a pensiilor.

Prim-ministrul a menționat și necesitatea alocării surselor financiare și localităților din preajma Chișinăului în scopul identificării soluțiilor de management a deșeurilor solide.

Premierul și-a exprimat îngrijorarea despre situația din agricultură, care se complică și mai mult din cauza lipsei precipitațiilor: „Asta înseamnă probleme mari și pentru anul viitor. De aceea Guvernul pregătește de pe acum un program pentru a asigura securitatea alimentară a țării”, a subliniat prim-ministrul.

Guvernul pregătește un nou program de susținere pentru agricultori. Premierul Ion Chicu a declarat, după ședința de lucru de la Președinție, că seceta care persistă ar putea afecta și roada anului viitor, de aceea se impune un nou program care să asigure securitatea alimentară a țării, anunță NTV.

”Lipsa de precipitații înseamnă probleme mari și pentru anul viitor. La sfârșitul lui septembrie, agricultorii trebuie să semene deja grâul pentru anul viitor, iar în condițiile când nu sunt precipitații de atâtea luni și lucrarea terenurilor este complicată”, a spus premierul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *