Criza îi îmbogăţeşte pe cei bogaţi şi îi sărăceşte pe cei săraci

spot_img

În timp ce milioane de cetăţeni ai Statelor Unite câştigă mai puţin faţă de perioada de dinainte de pandemie, averea celor mai bogaţi americani a crescut enorm în ultimele şase luni, potrivit unui studiu citat de zf.ro.

Institutul de Studii Politice din Washington DC a publicat un raport care arată că cei mai bogaţi 643 de americani au câştigat la un loc 845 de miliarde de dolari între 18 martie şi 15 septembrie, înregistrându-se o creştere medie de 29%.

Printre miliardarii care s-au bucurat de creşteri spectaculoase se numără CEO-ul Tesla Elon Musk, CEO-ul Oracle Larry Ellison şi Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului. În doar şase luni, averea celor mai bogaţi americani a crescut de la 2,95 trilioane de dolari la 3,8 trilioane.

Între timp, pandemia a generat cea mai gravă criză a pieţei forţei de muncă de la Marea Depresiune a anilor 1930 încoace. Rata şomajului din SUA a atins 14,7% în aprilie şi a scăzut în august la 8,4%. Per total, ţara are cu 11,5 milioane de angajaţi mai puţin decât în luna februarie.

Creşteri mari înregistrate de Bezos, Page şi Musk

Acţiunile Amazon s-au majorat cu peste 60% anul acesta. Drept rezultat, CEO-ul Jeff Bezos – cel mai bogat om din lume – a raportat o creştere a averii nete de 55,2 miliarde de dolari în doar câteva luni. Familia Walton, care controlează gigantul Walmart – cel mai mare retailer la nivel mondial, a înregistrat o creştere similară, 60 de miliarde de dolari de la începutul anului până în prezent.

Larry Page, cofondatorul Google, a devenit din februarie mai bogat cu 18 miliarde de dolari, iar averea lui Elon Musk a crescut cu 70 de miliarde de dolari, CEO-ul Tesla devenind astfel al treilea cel mai bogat om al planetei.

Chuck Collins, directorul Programului pentru Inegalitate din cadrul Institutului de Studii Politice şi coautor al studiului, se declară total surprins de rezultate, adăugând că pandemia „schimbă tot mai rapid inegalităţile deja existente din societatea americană”.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Peter Szijjarto declară că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, "în circumstanţele actuale", aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, relatează agenţia EFE. "Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la...

Dumitru Alaiba a semnat ordinul de demisie a directorului Serviciului național unic 112, Liviu Oboroc

Directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, transmite IPN. „Este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și...

Rusia vrea să ceară străinilor să semneze un “acord de loialitate”

Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care i-ar obliga pe străini să semneze un "acord de loialitate" ce le-ar interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică şi să nu se conformeze valorilor familiei tradiţionale, relatează Reuters. De...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica