China domină mai mult ca oricând exporturile globale

Maşinăria de export a Chinei a fost sub presiune din toate părţile anul trecut, însă la mijlocul acestui an, graţie în mare parte unei pandemii care şi-a avut originea în interiorul graniţelor sale, China domină mai mult ca oricând exporturile globale, scrie Financial Times.

Acelaşi coronavirus care a lovit puternic comerţul mondial a crescut apetitul pentru bunuri fabricate în China, iar acest boom al exporturilor susţine recuperarea incipientă a ţării în condiţiile în care alte mari economii sunt în continuare slăbite, generând întrebarea dacă avantajul comercial recent al Chinei se va menţine dincolo de pandemie.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Ţările unde comerţul a înregistrat o revenire, printre care China, Coreea de Sud şi Germania, asistă la o redresare mai robustă a economiilor lor decât cele care depind mai mult de servicii, deşi factori suplimentari, cum ar fi succesul acestora în limitarea coronavirusului, contează de asemenea, potrivit The Wall Street Journal.

China este pe cale să devină singura mare economie care va creşte în acest an. În Coreea de Sud şi Germania, Barclays se aşteaptă ca economiile să se contracte cu 1,5% şi respectiv 5,3% în acest an, mult mai puţin decât ţările care s-au orientat mai mult către servicii, cum ar fi Italia şi Spania, aşteptate să înregistreze un declin de 9,3% şi respectiv 10,7%.

Acest lucru sugerează că comerţul ar putea juca un rol mai mare în procesul de redresare economică decât se anticipase, dacă tendinţa va continua. „Comerţul este un sector al economiei care s-a dovedit a fi mai rezistent“, arată Shaun Roache, economist-şef în cadrul S&P Global.

Comerţul mondial îşi revine mai rapid în acest an decât a făcut-o după criza financiară din 2008, impulsionând părţi ale economiei mondiale şi sfidând predicţii potrivit cărora pandemia ar putea afecta permanent globalizarea.

Comerţul se menţine sub nivelurile de dinaintea pan­demiei, dar şi-a revenit în mod robust, recuperând aproximativ jumătate din pierderea istorică din acest an până în iunie, potrivit calculelor Kiel Institute for the World Economy.

Comenzile noi la export erau în creştere în 14 dintre cele 38 de economii analizate de IHS Markit în august, comparativ cu doar patru în iunie.

Provocăriile viitoare sunt considerabile. Încrederea companiilor a slăbit recent în unele ţări pe fondul reluării creşterii îmbolnăvirilor. Procesul de redresare ar putea stagna de asemenea în curând în Europa şi alte părţi odată cu eliminarea stimulentelor.

Un alt risc este ca importatori majori ca SUA să reacţioneze negativ la redresarea comerţului şi să adopte măsuri mai protecţioniste.

Însă chiar dacă traiectoria comerţului se va schimba, rezistenţa acestuia în ultimele luni sugerează că unele dintre cele mai sumbre predicţii privind sfârşitul globalizării au fost probabil premature.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Alexandru Tănase: Cine va plăti factura politică pentru zâmbetul batjocoritor al dlui Herman von Hebel?

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă...

Dinu Plîngău: Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția

Dinu Plîngău declară că Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția și a continua activitatea. Potrivit lui Dinu Plîngău, dincolo de acuzațiile privind încălcarea legislației și comiterea anumitor ilegalități descrise în presa internațională, întregul proces, care presupune nu doar evaluarea integrității...

Veaceslav Ioniță: Marea ”afacere” a gazului din 2023 în stil neo-moldovenesc

Gazul în Republica Moldova nu este pur și simplu gaz, el mereu a fost o afacere de ”succes”, dar ce s-a întâmplat în 2023 va intra cu certitudine în manualele de economie, susține economistul Veaceslav Ioniță. Moldova mereu a înregistrat diverse ”minuni” în sectorul gazelor...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica