Ion Chicu: “Obiectivul major al Guvernului rămâne continuarea investițiilor în proiecte de infrastructură”

Prim-ministrul Ion Chicu a purtat o discuție cu Mitsuhiro Furusawa, Directorul Executiv adjunct al FMI și Alfred Kammer, director al Departamentului european al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Evenimentul a avut loc în cadrul întrunirilor anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Grupului Băncii Mondiale, care s-au desfășurat la Washington în format on-line. La ședințe au fost prezenți ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță și Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În cadrul videoconferinței, părțile au făcut o analiză a efectelor implementării programelor anterioare cu instituțiile internaționale. S-a pus accent pe progresul reformelor din sistemul financiar-bancar și măsurile întreprinse de Guvern pentru a asigura stabilitatea macroeconomică a țării. Totodată, au fost analizate progresele înregistrate de autoritățile de la Chișinău în executarea acțiunilor prealabile agreate cu FMI pentru încheierea unui nou program cu această instituție.

Prim-ministrul Chicu a mulțumit reprezentanților instituției financiare internaționale pentru suportul acordat în procesul de implementare a reformelor: „Guvernul a aprobat pachetul necesar de legi care întrunește condiționalitățile noului program de finanțare cu FMI. Depunem tot efortul ca să continuăm implementarea reformelor vitale pentru Republica Moldova. Am pregătit un set de măsuri de susținere a mediului de afaceri și protejarea intereselor investitorilor”, a declarat premierul Chicu.

Premierul a menționat că ”unul din obiectivele majore ale Guvernului rămâne continuarea investițiilor în proiecte de infrastructură, în construcția apeductelor, industrializarea țării, fapt ce conduce la dezvoltarea economiei și la creșterea nivelului de trai a cetățenilor”.

Amintim că în perioada 19-27 octombrie 2020, echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de dl. Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova la distanță, din sediul FMI la Washington. Scopul misiunii este de a realiza exercițiul regulat de colectare a informației privind evoluțiile economice recente, a se informa referitor la implementarea angajamentelor asumate în contextul programului agreat cu autoritățile la nivel de experți, care urmează a fi susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), precum și a discuta politicile promovate de autorități în vederea menținerii stabilității macroeconomice și bugetare, inclusiv în contextul bugetului pentru anul 2021.

Valoarea noului program de cooperare între Republica Moldova și FMI se ridică la 558 milioane de dolari și va fi implementat pe o perioadă de 3 ani (2020-2023). Asistența financiară va fi utilizată pentru relansarea economiei Republicii Moldova și depășirea consecințelor pandemiei COVID-19, precum și pentru implementarea unor reforme instituționale.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica