Cum se cotează galoșii pe Wall Street?

Cel mai mare deficitul bugetar a fost în perioada guvernului Sturza, declară expertul Ghenadie Cebanov care mai spune că statisticile ne vorbesc realitatea și face o prezentare reală a perioadei guvernării lui Ion Sturza

  1. Pentru prima dată au început să se plătească salariul datorat la timp – cui în cărămizi, cui cu grăunțe de popușoi, dar în cele mai dese cazuri salariile, pansiile, îndemnizațiile erau achitate în ”caloși de rezină” și cizme pentru ploaie scoase toate din rezervele de stat de pe timpul sovietic. Dece se proceda astfel?
    Fiindcă trebuiau cumva vândute, iar cel mai potrivit era să fie distribuite oamenilor și pensionarilor, iar banii cash din salarii și pensii să fie luați de firmele ciudate și dubioase, de pe timpul cela. Astfel au fost operate primele spălări de capital moldovean de zeci milioane lei pe atunci, moldovenii vârâți în datorii și mai mari și sărăcie totală.
  2. Deficitul bugetar în perioada guvernului Sturza a fost cel mai mare, practic de două ori mai mare decât cel înregistrat anterior dar și până în zilele noastre de azi, anul 2020.
  3. În acelaşi timp, informaţiile statistice mai denotă faptul că inflaţia a ajuns la un nivel record de 39% faţă de 8% cât era în 1998. Astfel, preţurile medii la produsele alimentare au ajuns să fie mai mari în 1999 cu 44%, iar la pâine – cu 55% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, cheltuielile de consum constituiau 661,8 de lei, fiind în creştere cu circa 30% faţă de anul 1998.
  4. În perioada guvernării lui Sturza a fost efectuate cele mai mari jafuri prin privatizarea întreprinderilor de stat care aveau profit mare. Practic toată industria de conserve a fost distrusă absolut, iar din ce mai rămăsese de la fabricile de conserve au fost privatizate de interpuși de ai lui.
  5. A vândut activele Moldova-Gaz la un preț mai jos decât cel real de 3,7 ori, adică doar le 32% din prețul care trebuia vândut. Cu referință la aceasta afacere, Moldova gaz în genere nu trebuia să fie cedată rușilor.
  6. În 1999, Republica Moldova a avut cel mai jos nivel al capacității de plată. Creșterea salariilor la vecini era de 10-11% anual, iar la moldoveni salariile au fost înghețate, pensiile amânate de la 3 la 12 luni.

    Sturză a devenit un troll clasic care o susține pe Maia Sandu, iar aceasta promite viață mai bună în UE, exact ca și al nostru, Vlad Filat, alt produs folosit de Sturza.
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica