Cum se cotează galoșii pe Wall Street?

spot_img

Cel mai mare deficitul bugetar a fost în perioada guvernului Sturza, declară expertul Ghenadie Cebanov care mai spune că statisticile ne vorbesc realitatea și face o prezentare reală a perioadei guvernării lui Ion Sturza

  1. Pentru prima dată au început să se plătească salariul datorat la timp – cui în cărămizi, cui cu grăunțe de popușoi, dar în cele mai dese cazuri salariile, pansiile, îndemnizațiile erau achitate în ”caloși de rezină” și cizme pentru ploaie scoase toate din rezervele de stat de pe timpul sovietic. Dece se proceda astfel?
    Fiindcă trebuiau cumva vândute, iar cel mai potrivit era să fie distribuite oamenilor și pensionarilor, iar banii cash din salarii și pensii să fie luați de firmele ciudate și dubioase, de pe timpul cela. Astfel au fost operate primele spălări de capital moldovean de zeci milioane lei pe atunci, moldovenii vârâți în datorii și mai mari și sărăcie totală.
  2. Deficitul bugetar în perioada guvernului Sturza a fost cel mai mare, practic de două ori mai mare decât cel înregistrat anterior dar și până în zilele noastre de azi, anul 2020.
  3. În acelaşi timp, informaţiile statistice mai denotă faptul că inflaţia a ajuns la un nivel record de 39% faţă de 8% cât era în 1998. Astfel, preţurile medii la produsele alimentare au ajuns să fie mai mari în 1999 cu 44%, iar la pâine – cu 55% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, cheltuielile de consum constituiau 661,8 de lei, fiind în creştere cu circa 30% faţă de anul 1998.
  4. În perioada guvernării lui Sturza a fost efectuate cele mai mari jafuri prin privatizarea întreprinderilor de stat care aveau profit mare. Practic toată industria de conserve a fost distrusă absolut, iar din ce mai rămăsese de la fabricile de conserve au fost privatizate de interpuși de ai lui.
  5. A vândut activele Moldova-Gaz la un preț mai jos decât cel real de 3,7 ori, adică doar le 32% din prețul care trebuia vândut. Cu referință la aceasta afacere, Moldova gaz în genere nu trebuia să fie cedată rușilor.
  6. În 1999, Republica Moldova a avut cel mai jos nivel al capacității de plată. Creșterea salariilor la vecini era de 10-11% anual, iar la moldoveni salariile au fost înghețate, pensiile amânate de la 3 la 12 luni.

    Sturză a devenit un troll clasic care o susține pe Maia Sandu, iar aceasta promite viață mai bună în UE, exact ca și al nostru, Vlad Filat, alt produs folosit de Sturza.
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica