Pe timpul lui Sturza, datoria de stat trecea de 80%, iar inflația era peste 39%

Ion Sturza a intrat în lista de aur a trollilor cu alură de mentor nobil și chiar un ”Guru spart”.

Ion Sturza și-a atribuit rolul de expert financiar, postând o planșetă aleatorie cu cifre scoase dintr-un raport de analiză macrofinanciară. El intervine cu un comentariu dint-o propoziție, astfel, lăsând de înțeles că face politică prin analiză financiară complexă.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor a venit cu o explicație simplă și pe înțelesul lui Sturza ”De fapt contează evoluția datoriei ca și pondere în PIB, dar și ponderea deservirii în total venituri. La aceste capitole chiar avem spațiu de îndatorare și nu văd nimic rău aici. Mai mult, contează cum acești bani vor fi utilizați…”, îi explică Adrian Lupușor.

Și expertul economic Gheorghe Costandachi îl încurajează pe Sturza să atragă atenția la mai multe detalii și contexte de evoluție financiară. ”De fapt datoria, din câte cunosc eu, ca economist, dar și ca autor al implementării bugetării pe performanțe, toți indicatorii au niște încărcături, nu se prezintă doar așa, aparte unul cu altul. Datoria de stat ca indicator, în sine însuși nu arată nimic, este o valoare oarecare, poate fi și 205 miliarde, și?. Cred că era mai convingător, dacă acest singur indicator îl mai raportați măcar la ceva. Asta vorbește despre multe.” scrie Costandachi.

De asemenea, Costandachi îi explică lui Sturza că ”are însemnătate structura acestei datorii, corelarea ei la anumiți indicatori, la prognozele celorlalți indicatori, de exemplu, nivelul de deservire tot pentru aceeași perioadă, nivelul de creștere a datoriei raportată la nivelul de creștere a veniturilor bugetare. Deci, sunt mult mai multe legături și interdependențe la care acest indicator obligator trebuie de corelat/raportat pentru a fi interpretat. Așa, nu vorbește despre nimic, doar de creștere, notează expertul economic.

Menționăm că în perioada anii 1998-2000 când Prim-ministru era Sturza, datoria de stat trecea de 80%, iar inflația era de peste 39% și indicatorii de devalorizare a leului era foarte mare, îi amintește Costandachi.

Prognozele nu sunt atât de sumbre, iar deschiderea piețelor de consum, în condițiile când pandemia se retrage, va oferi mult mai multe șanse pentru Moldova, partenerii de dezvoltare sunt dispuși să colaboreze cu Guvernul de la Chișinău, iar culoarea verde știți că o dau cei de la Fondul Monetar Internațional. Prognozele eu le-am văzut și au fost expertizate și de experții FMI, au primit culoare verde, a declarat Costandachi pentru Sturza.

Întru-un parcurs disperat de a fi prezent în spațiu public măcar cu ceva confuz publicul larg, Sturza lăsâ impresia de expert care a intrat în lista de aur a trollilor cu alură de mentor nobil și chiar un Guru spart.

PS alte comentarii sturza le sterge cu regularitate

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Faptul că a apărut reprezentantul PAS, nu înseamnă că noi trebuie să renunțăm

Ion Chicu sugerează că Maia Sandu i-a interzis lui Mazeiks - Ambasadorul UE, să participe la evenimentul de duminică. Ea a depus toate eforturile să minimizeze importanța evenimentului și a disponibilității partidelor de a coopera, mai spune Ion Chicu, președintele PDCM. Noi tot timpul am...

ALARMANT: În Moldova decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000 de persoane

Natalitatea scăzută și majorarea numărului de decese au dus la o inversare demografică semnificativă în Republica Moldova în 2023. Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Mai exact, au fost înregistrate 33,7 mii de...

Horoscop 28 mai – zodia care are de luat o decizie care îi poate schimba viața

Horoscop 28 mai - o zi cu revelații. Ies la iveală lucruri, situații care ne pot scoate din impas, apar și oameni care pot repara o relație care n-a mai mers și să ne redresăm din mai multe puncte de Vedere. GEMENI Vești bune de prin...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica