Chicu: „Avem unele lecții de extras din turul I”

Premierul Ion Chicu a făcut o declarație de presă după ședința de lucru cu participarea Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi.

„Felicit funcționarii implicați în organizarea procesului electoral pentru o administrare corectă, liberă și democratică. Vreau să mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova, care, în pofida toamnei și ploii ciobănești, și-au îndeplinit datoria civică. Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că am trecut prima probă a examenului foarte responsabil pentru Republica Moldova”, a declarat premierul Ion Chicu.

„Noi vom continua să discutăm cu Guvernele tuturor țărilor să asigure accesul cetățenilor pentru a putea deschide aceste birouri, fiindcă după cum vedeți situația pandemică evoluează foarte negativ în multe țări din Europa”, a declarat Chicu.

Totuși, premierul a spus că „avem unele lecții de extras din turul I. Am văzut mai multe încercări ale unor politicieni de a influența procesul electoral, de a bloca traseele. Aceste acțiuni nu sunt legale și, bineînțeles, că instituțiile abilitate ale statului trebuie să reacționeze, or îngrădirea accesului cetățenilor la vot este o mare infracțiune”, a declarat Chicu.

Prim-ministrul Ion Chicu speră la aprobarea programului de țară cu Fondul Monetar Internațional (FMI) după desfășurarea turului II al scrutinului prezidențial. Ca acest lucru să fie posibil, urmează ca Executivul să prezinte în Parlament un proiect de lege de întărire a independenței Băncii Naționale a Moldovei. Tot în următoarele două săptămâni Guvernul planifică aprobarea proiectul politicii bugetar -fiscale pentru 2021.

„Am avut întâlniri cu înalți oficiali cu care ne-am înțeles și cu graficul de aprobare a programului de țară cu FMI. După turul doi vom merge în Parlament cu proiectul de lege de consolidare a independenței BNM. Sperăm să fie votat în Parlament astfel încât consiliul de directori al FMI să aprobe programul încă în 2020. E un proiect foarte important pentru asigurarea sustenabilității bugetare a țării”, a menționat premierul Ion Chicu după ședința săptămânală cu președintele țării și șefa Legislativului.

Prim-ministru a venit și cu vești bune: „Starea de sănătate a maestrului Nicolae Botgros se îmbunătățește și ne rugăm Domnului să fie tot bine, iar maestrul să revină cât mai curând posibil să ne bucure cu talentul și măiestria sa divină”, a declarat premierul Ion Chicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *