Ion Chicu, despre politica bugetar fiscală, FMI și o posibilă destabilizare politică

Premierul Ion Chicu își exprimă speranța că în urma alegerilor prezidențiale, indiferent de cine ar câștiga, în Republica Moldova nu va exista destabilizare politică. În cazul unor confruntări la nivel politic, țara noastră riscă să rămână fără un acord cu FMI.

„În cazul în care țara va intra în criză politică după alegerile prezidențiale și nu vom reuși să aprobăm bugetul pentru anul viitor, politica bugetar fiscală, programul cu Fondul, pentru că în condițiile unei destabilizări politice nu poți semna programul cu Fondul, atunci vom intra într-o situație dificilă indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale. De aceea, eu contez pe maturitatea și înțelepciunea politicienilor. Este necesar de a fi aprobate aceste legi importante, iar ulterior vom vedea”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Prim-ministrul susține că Republica Moldova nu are nevoie de instabilitate politică în contextul în care suntem în plin sezon de iarnă, starea de pandemie nu a fost anulată, iar efectele secetei își fac prezența încet cu încet. „Sunt doritori de a clătina barca, dar eu sunt convins că oamenii înțelepți și care țin la țară sunt cu mulți mai mulți”.

Referitor la politica bugetar fiscală și principalii parametri ai bugetului, Ion Chicu afirmă că acestea au fost discutate și coordonate cu Fondul Monetar Internațional

„Pentru anul viitor avem coordonat cu Fondul creșterea cheltuielilor bugetului public național cu aproape 7 miliarde față de anul 2020. Preponderent, banii se vor duce la investiții și la majorarea salariilor pentru personalul medical. Aici avem 1,84 miliarde lei pentru medici și 1,2 miliarde pentru salariile altor angajați din sectorul public”, a adăugat premierul.

Ion Chiuc a menționat că FMI salută abordarea guvernului de la Chișiău de a păstra nivelul înalt de cheltuieli pentru infrastructură: „Asta înseamnă ocuri de muncă, asta înseamnă impozite plătite, asta înseamnă imbold pe tot lanțul valoric al economii și cred că numai așa trebuie de continuat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *