Record în utilizarea fondurilor disponibile din sursele externe pentru reparația drumurilor

Premierul Ion Chicu a solicitat astăzi în ședință de Guvern informații detaliate despre implementarea proiectelor de reparație a drumurilor. Astfel, Anatol Usatîi, Ministerului Economiei şi Infrastructurii a anunțat că Programul Drumuri Bune este implementat în proporție de 80% din volumul planificat. Din 300 km incluse în Proiect, au rămas 2,2 km. La moment se execută lucrări de asfaltare a cca 15 km de drum, fiind la etapa finală de executare.

Ce ține resursele financiare din surse externe, Anatol Usatîi a declarat că astăzi Executivul aprobă Hotărârea de Guvern privind extinderea finanțării din partea Băncii Europene de Investiții privind finalizarea a două contracte problematice. Primul contract prevede reparația drumului Chișinău – Strășeni, lucrările au fost finalizate în proporție de 68%, iar astăzi se împlinesc 4 ani de când porțiunea de drum trebuia să fie dată în exploatare.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Al doilea contract prevede reparația a 44 km de drum Strășeni – s. Bahmut. Până la sfârșitul anului se planifică darea în exploatare e tronsonului.

„Unele contracte se execută mai rapid decât termenii prevăzuți. Anul aceasta avem un record de utilizare a fondurilor disponibile din sursele externe, cu 30% mai mult decât anul precedent, ceea ce ne va permite să lansăm noi negocieri cu partenerii externi, privind următoarele tranșe”, a declarat Usatîi.

Ministerul Economiei și Infrastructurii deja a solicitat de la Banca Europeană de Investiții 300 mil. euro pentru reabilitarea drumurilor naționale. Pe parcursul săptămânii a prezentat o scrisoare Ministerului Finanțelor, solicitând sa fie contactat BERD-ul.

„Am avansat în negocieri și în promovarea proiectului cu Banca Mondială, privind reabilitarea drumurilor regionale și locale, în valoare de 100 mil. dolari, având în vedere că ultimele contracte de reabilitare a drumurilor din cadrul actualei înțelegeri au fost semnate cu 2 săptămâni în urmă. Astăzi, am trecut ultimele comisii parlamentare privind încheierea Acordului cu Banca Mondială, imediat după aprobarea proiectului de lege o vom remite Ministerului Finanțelor”,a mai precizat Ministrul Economiei.

Premierul Ion Chicu a insistat să se urmărească calitatea drumurilor. „Asfalt pe ploaie și apă nu vom așterne. Trebuie să organizăm în așa mod lucrările, încât la sfârșitul anului 2021 să avem ce raporta societății în privința dezvoltării infrastructurii drumurilor”.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica