Moldova are toate premisele ca sector IT să capete o amploare și mai mare

spot_img

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la cea de-a 7-a ediție a Moldova Business Week 2020, unde a prezentat oportunitățile și perspectivele economice de dezvoltare a Republicii Moldova.

Premierul declară că avem ramuri și sectoare tradiționale care trebuie susținute în continuare, și care trebuie să le dezvoltăm. Mai ales că avem atâtea oportunități pentru a exporta atât bunuri, cât și servicii și aici iarăși vorbim de agricultură, industrie, și alte sectoare.

”Considerând faptul că Republica Moldova este puternic conectată la circuitul economic internațional, perspectivele economice depind de ceea ce se va întâmpla și cu economia regională și mondială.

Noi avem poziții foarte bune din punct de vedere al stabilității macro-economice, în pofida tuturor morilor și impresiilor lăsate de politicieni. Avem un sistem financiar bancar stabil, noi nu avem șocuri valutare, nu avem probleme cu datoria de stat, cu sistemul bugetar. Acesta, în condițiile actuale, este de asemenea un indicator și un criteriu care ar fi bine de considerat de investitori, atunci când aleg o destinație.

Noi suntem acum o țară, care ar putea fi bună destinație pentru investiții, atât din punct de vedere macro-economic, cât și al multiplelor tratate de comerț liber cu UE, cu țările CSI și multe altele destinații”, a declarat premierul Ion Chicu.

Prim-ministru s-a referit și la impactul pandemiei asupra proceselor economice. ”Această pandemie care a apărut în fața umanității, vine pe de o parte să consolideze eforturile pentru susținerea sectoarelor tradiționale, iar pe de altă parte să fim mai inventivi, și să susținem sectoare noi, precum este digitalizarea. Remarc faptul că Republica Moldova are toate premisele ca acest sector să capete o amploare și mai mare. În ultimii 3 ani, avem creșterea vânzărilor în sectorul IT cu 40-50%, sunt cifre foarte impresionante.

Avem acel model de IT Park, recunoscut pe plan mondial ca unul din cele mai reușite modele de susținere a unei activități economice. Avem peste 10 mii de tineri angajați, cu un salariu mediu de 30 de mii lei pe lună. Este un exemplu foarte bun și e clar că digitalizarea este o direcție care în Republica Moldova poate avea succes și are toate posibilitățile. Este important să credem și să continuăm să activăm în această direcție”, a mai spus premierul Ion Chicu.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica