Polonia și Ungaria vor bloca definitiv adoptarea bugetului european

Premierul polonez Mateusz Morawiecki susține că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar, cele două ţări nefiind de acord cu condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept.

Măsura este deja agreată de Comisie Europeană, Germania – care are președinția prin rotație a UE – și Parlamentul European.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Liderii Parlamentului au avertizat că nu vor face nici o concesie în fața Ungariei și Poloniei, care consideră criteriile statului de drept vagi, arbitrare și îndreptate de fapt, împotriva lor. Polonia este criticată la Bruxelles pentru limitarea independenței sistemului judiciar, în timp ce Ungaria a fost criticată pentru limitarea libertății de expresie și a presei, între altele.

Joi are loc un summit online al UE, la care se va discuta pandemia de coronavirus și impasul în care au ajuns discuțiile legate de bugetul multianual dar și de programul special, de peste 750 de miliarde de euro, pentru sprijinirea economiilor lovite de consecințele pandemiei de coronavirs.

Polonia și Ungaria se află printre țările care depind financiar de fondurile europene, așa că blocarea bugetului le va afecta într-o măsură deosebit de mare.

Guvernul Viktor Orban a justificat, miercuri, blocarea bugetului Uniunii Europene şi în contextul politicilor privind imigraţia, nu doar din cauza mecanismului de respectare a normelor statului de drept, criticând abordarea flexibilă a Bruxellesului faţă de primirea extracomunitarilor.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a argumentat că mecanismul privind statul de drept are rolul de a forţa statele membre UE să primească imigranţi din Africa şi Orientul Mijlociu. “Protejarea graniţelor şi apărarea ţării de imigranţi va fi considerată de Bruxelles o încălcare a legii”, a declarat Viktor Orban, potrivit ediţiei în limba germană a agenţiei Reuters.

“Raportarea la principiile statului de drept a devenit un instrument politic şi ideologic” în dezbaterile privind imigraţia, a subliniat Viktor Orban, conform site-ului HGV.hu.

Guvernul de la Budapesta acuză, într-un comunicat, că “Bruxellesul depune eforturi de mulţi ani pentru a face Europa un continent al imigraţiei. Birocraţii de la Bruxelles pregătesc utilizarea fondurilor UE pentru susţinerea imigraţiei, astfel că doar ţările care vor accepta imigranţi vor fi considerate ca respectând normele statului de drept”, susţine Guvernul Ungariei.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica