Au fost semnate primele acorduri-memorandum privind dezvoltarea Platformelor Industriale Multifunctionale

spot_img

Raioanele Glodeni, Briceni și Ceadîr-Lunga sunt primele trei raioane, din cele 18, care au semnat astăzi, 23 noiembrie, Acorduri-Memorandum de Colaborare cu ODIMM privind crearea și dezvoltarea Platformelor Industriale Multifuncționale (PIM) în aceste regiuni. Astfel, actorii-cheie, care sunt implicați în crearea și dezvoltarea PIM-urilor (ODIMM, consiliile raioanele și primăriile localităților) au pus bazele unei colaborări întru sporirea competitivității la nivel regional.

Totodată, potrivit acordurilor, Administrațiile Publice Locale (APL) și-au propus ca obiectiv dezvoltarea economică a regiunilor prin sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, cu accent sporit pe inovare, transfer de tehnologii și dezvoltare durabilă, atragerea investițiilor și promovarea regiunii în calitate de poli de dezvoltare.

“Ne propunem ca prin acest Program-pilot să contribuim la revitalizarea economiei regionale. În termen mediu, PIM-urile vor genera plus valoare prin crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea antreprenoriatului și atragerea investițiilor”, a subliniat Iulia Costin, director general ODIMM.

Reprezentanții APL-urilor din Glodeni, Briceni și Ceadîr-Lunga au arătat toată deschiderea pentru asigurarea condițiilor privind crearea și dezvoltarea durabilă a PIM-urilor și susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii la nivel local.

O Platforma Industrială Multifuncțională include terenul și ansamblul de construcții special amenajate cu rețele de telecomunicații, sisteme de alimentare cu energie electrică, rețele de alimentare cu gaze, rețele de alimentare cu apă și canalizare, căi de transport, condiții administrative și juridice, hale de producție, infrastructură socială în scopul dezvoltării activităților economice.

La etapa incipientă de dezvoltare a PIM-urilor sunt planficate investiţii pentru proiectare şi aducerea tuturor utilităţilor necesare pentru activitatea companiilor rezidente şi atragerea investiţiilor.

Menționăm faptul că, Programul-pilot de creare a Platformele Industriale Multifuncționale este implementat de ODIMM în coordonare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. Acestea urmează a fi create în 18 raioane de pe întreg teritoriul Republicii Moldova cu nivel de industrializare mai scăzut.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică vehement deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare. Parasca acuză liderii politici, inclusiv...

Laura Codruța Kövesi crtitică dur reforma Justiției și spune că ”Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană”

Republica Moldova, țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană privind prevenirea și combaterea corupției, a declarat procurorul șef la Parchetul European, Laura Codruța Kövesi, într-un mesaj video la Forumul „Eurofast” 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi,...

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP. Creşterea preţului tutunului ”este cea mai...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica