Nimeni nu vrea căderea acestui Guvern și nici Parlament

spot_img

Expertul Gheorghe Costandachi vine cu o radiografie a situației economice și politică din Moldova, unde insistă că nici Maia Sandu nu-și dorește alegeri anticipate curând, dar nici căderea actualului Guvern. Ea se simte mai comod în zona inițiativelor populiste și în opoziție de actualul Guvern. Totuși, cum poate rămânea cu ”ochii în soare”?

Banii – miza și grija de popor, după alegerea președintelui.

Am văzut cel puțin 15 scenarii legat de Guvernul I. Chicu, de la cei mai corupți până la cei cu diplome de la Harvard și Oxford, toate false și dârze fără umplutură.

Citesc diferite prognoze, de demitere a guvernului, de lăsare, de modificare, de formare a cel puțin 5 scenarii de coaliții, alianțe și tot felul de construcții, care și mai de care, între hoți de miliarde, între cadavre și prostituate politice, între ”curați și curajoși” și bandiți”, între corupți și doritori de a face schimbări pe hârtie sau în gând numai, între mincinoși și declarați reformatori (nominali). Mai pe scurt, circ sau comedie. Nici nu mai trebuie teatre, avem parlament pentru cele mai fericite distracții ale pământenilor de pretutindeni moldoveni.

Pe de altă parte Maia Sandu proaspăt aleasă președintă a poporului de ”oameni bui”, apare necontenit peste tot și încă va apărea cu inițiative populiste pentru a provoca și descuraja prezentul Guvern. Astfel în mintea ei ca și când forțează demisia în baza inițiativelor populiste. Dar vorba veche ”și vreau și nu vreau”.

Cel mai interesant e că lui M. Sandu îi convine să mențină actualul Guvern pentru a-și promova populismul. De altfel își se taie curentul și caseta audio nu mai are ce reproduce/transmite. Actualul Guvern este plasat într-o situație destul de benefică, astfel ar putea să o lase cu ochii în soare.

Ce ar trebui să facă actualul Guvern? Cu mijloacele și potențialul financiar disponibil trebuie să riposteze, să promoveze inițiative reale și efectiv implementabile, necesare populației, și astfel ar provoca contradicția. În așa fel, Maia își va promova populismul, o parte al cărui ar putea să se materializeze, și atunci nu ar mai avea de ales între populism și realitatea realizată.

Aș vrea măcar acum să pună materia cenușie în mișcare, să demonstreze că are capacități de judecată lucidă, fără a se baza pe cei din jur.
Acum una este clar:

Nimeni nu vrea căderea acestui parlament. Și să vezi, că toți se țin de fotoliile lor cu dinții, acolo în parlament. Ei știu, și 70 la sută din ei sunt convinși, în caz de alegeri anticipate nu vor accede în parlament.

Credeți că furătorii de miliarde, falșii reformatori, corupții, fugarii politici, realmente vor bine poporului, chiar credeți că ei atât de mult își fac griji pentru voi?
Dar cei de la așa numita societate civilă coruptă, care ca și când fac prognoze și îndeamnă stăpânii lor de prin parlament, transmițând unele voci, atât de la Est, cât și de la Vest, despre necesitatea stringentă de a produce schimbări majore, de pe Marele Platforme televizate, unele corupte până în atomii sângelui, credeți o fac sincer? Nici pe departe. Banii sunt puși în joc.

Ce sfat să le dai? Să-i mulțumească lui Pahotniuc că le-a făcut loc în parlament, le-a făcut cale de a deveni președinți de țară, și tot așa, de altfel nici loc în politică nu aveau. Odată cu plecarea lui la 60% din politicieni li s-a luat din gură caseta audio, fiindcă nu mai aveau ce vocifera. Așa și nu au izbutit să dezoligarhizeze statul capturat, nici PAS, nici PPDA, nici ACUM și NICIODATĂ.

A striga e una, a gândi și munci e alta. Acestea nu au nimic comun.

Cine dorește acum în ajun de început de an financiar să provoace haos. Corect, nimeni. Există doar declarații, chemări care și mai de care mai tari, mai haioase, dar în realitate nimeni nu dorește asta. E simplu, nu?

Gândiți chiar sunt atât de ”simpli”, fie vorba unui fost simplu prim-ministru, să-și răstoarne ”lohanca” din care crapă hrăpăreț?
Ședințele de joi-vineri 19-20 noiembrie au arătat că se pot uni în jurul unor probleme, pot vota deciziile și proiectele de lege elaborate de acstl guvern, care tot se răstesc să-l demită din luna martie.

Acum este necesar, indiferent de nivelul de prostie sau pătare să stea cuminciorii să muncească acolo în clădirea lor, să adopte ceea ce trebuie pentru anul viitor, pe urmă lasă să se ucidă unul cu altul.

Populația acestui stat are nevoie să intre cu actele în regulă în noul an financiar, dacă patronii politicienilor corupți din afară le va permite.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Guvernul a cheltuit o sumă record pentru rambursarea creditelor externe. Principalele surse de finanțare au fost sursele externe

În 10 luni a anului 2023, veniturile totale ale bugetului public naţional (BPN) cu consolidarea transferurilor au constituit 82,5 miliarde de lei, fiind în creștere cu 12,8% (9,35 miliarde lei) față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Ministerului Finanţelor. Datele Ministerului Finanţelor arată...

Guvernul a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024

Ministerul Finanţelor a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024. Aceasta chiar dacă politica fiscală și vamală pentru anul viitor a fost adoptat de Parlament, câteva luni în urmă. Autorităţile justifică necesitatea elaborării şi adoptării noilor modificări...

Fostul prim-ministru britanic Liz Truss sprijină revenirea lui Donald Trump la Casa Albă

Fostul prim-ministru britanic Liz Truss a semnalat că va sprijini revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează marţi PA Media/DPA. Într-un articol pentru Wall Street Journal, Truss a salutat leadership-ul istoric al SUA care "a ţinut afară cu succes ameninţarea comunistă din partea Uniunii...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica