100 euro valoare neimpozabilă a coletului comerț electronic. Cum e în alte țări?

Expertul economic Gheorghe Costandachi vine cu analiză comparativă despre impozitul pentru coletele primite din comerțul electronic,

Am văzut războiul pe rețelele sociale privind impozitul pentru coletele primite din comerțul electronic, valoarea căror va fi mai mare de 100 euro, care se propune a fi implementat de la 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Mulți nu înțeleg că acestea diferă de coletele trimise prin poștă sau pe cale terestră de rude sau alte persoane din afara țării, valoarea căror este de 450 euro și 300 respectiv.

Din experiența altor țări, care o cunosc și am studiat-o, am mai răsfoit suplimentar ultimele zile situația și am văzut că practic toate țările reduc valoarea coletelor cu mărfuri procurate de pe platformele cu comerț electronic, în scopul impozitării.

Maia Sandu nu menționează unele detalii, deci încearcă să-și atribui meritul

De exemplu în Federația Rusă, în ultimii 2 ani, valoarea ne impozabilă a acestor colete, provenite din comerțul electronic a fost redusă de la 1000 euro la 500 euro, iar pentru anul curent 2020 valoarea constituie 200 euro. Un proiect de lege este înaintat în Duma de Stat, prin care se propune ca valoarea coletelor din comerțul electronic pentru anul 2021 să fie redusă la 20 euro. Din câte sunt cunoscute discuțiile din duma rusească, acest proiect va fi implementat începând doar cu anul 01.01.2022.

În Ucraina de exemplu, valoarea neimpozabilă a coletului primit constituie 100 euro. Ce este mai scump, se impozitează cu 20%, excluzând valoarea de 100 euro. De exemplu dacă valoarea este 150 euro, taxa se folosește astfel (150-100euro) x 20% / 100 = 10 euro.

Deoarece suntem la hotar cu Uniunea Europeană, autoritățile ar putea să introducă standardele UE, în conformitate cu Acordul de asociere.

În țările UE, valoarea ne impozabilă a coletului primit din alte țări, care nu fac parte din UE, provenit din comerțul electronic constituie 22 euro, adică cu 78 euro mai mică valoare decât ce se propune în RM.

În prezent în parlamentul UE există un proiect, prin care țările UE vor introduce impozit unic pe comunitate, începând cu prețul de la 1 eurocent al valorii coletului din comerțul electronic. Se propunea să fie implementată prevederea, începând cu anul 2021, dar nu au reușit.

Asta am vrut să vă zic.

Faceți singuri concluzie.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 18 mai – zodia care va avea parte de o surpriză plăcută

Horoscop 18 mai - o zi cu bucurie. O să ne facem drum prin împrejurimi, poate chiar mai departe de casă, c-or fi oameni care ne așteaptă și o să consolidăm relațiile, atât cele de afaceri, cât și personale. TAUR Poate ați chemat niște prieteni pe...

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților. Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu. O astfel de opinie...

VIDEO: Iurie Mărgineanu: Dragalin ar porni dosare de corupție și împotriva actualei puteri, dar nu i se permite

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar vrea să investigheze anumite dosare de rezonanță, precum licitația de la aeroport, drumul Leova-Bumbăta și altele, dar acest lucru nu i se permite. De această părere este avocatul Iurie Mărgineanu, care susține că, în PAS, există „persoane care sunt...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica