Maia Sandu nu menționează unele detalii, deci încearcă să-și atribui meritul

spot_img

Dionis Cenusa vine cu unele constatări despre asistenta financiara recenta a UE:

  1. Din mesajul transmis de Presedintele ales Maia Sandu rezulta doar ca UE a oferit asistenta Moldovei. Sandu insa evita sa mentioneze o serie de detalii importante, descrise mai jos.
  2. Alocarea a 51.6 milioane EUR a fost promisa de UE inca vara. Aceasta este prima transa din suma totala de 100 milioane EUR, care este acordata pentru a depasi efectele pandemiei.
  3. Pentru prima transa, de jure, nu erau atasate conditionalitati sectoriale. Moldova trebuia sa fie in dialog cu FMI si sa asigure “preconditiile politice”. Asistenta in conditii similare a fost promisa de UE pentru alte 7 state din Balcanii de Vest, inclusiv si tarilor asociate – Georgia si Ucraina.
  4. In cazul Moldovei, UE putea sa ofere asistenta inainte de alegerile prezidentiale. Dar Bruxelles-ul a tinut sa vada calitatea alegerilor desfasurate. Asadar, asistenta UE confirma ca alegerile au fost desfasurate in linii mari corespunzator standardelor internationale.
  5. Atunci cand Presedintele ales Sandu nu mentioneaza detaliile de mai sus se observa o incearca de a-si atribui, indirect, meritul pentru aceasta asistenta europeana.
  6. In realitate, UE ar fi oferit prima transa chiar daca alegerile ar fi fost castigate de catre Igor Dodon. De aceea, conteaza foarte mult modul cum UE comunica pe marginea asistentei sale financiare, in vederea eliminarii tentativelor sa manipulare a opiniei publice se catre actorii politici locali.

100 euro valoare neimpozabilă a coletului comerț electronic. Cum e în alte țări?

Este prognozabil ca Presedintele ales Maia Sandu va avea tendinta de a-asi atribui meritul pentru aspectele pozitive in relatia cu UE, chiar daca nu a contribuit direct la acestea. In timp ce esecurile, cel putin deocamdata, vor fi automat pasate catre alte institutii – guvernul si parlamentul, adica catre Socialisti.

In acelasi timp, Presedintele in functie Igor Dodon se deplaseaza la Moscova pentru a seta niste angajamente mai discrete, beneficiind pentru ultima data de privilegiile sale prezidentiale.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

PAS o critică primarul ales pentru că nu s-a apucat de lucru, în condițiile în care anume PAS obstrucționează validarea mandatului de primar

Curtea de Apel a dat câștig de cauză pentru primarul ales din comuna Grătiești, declară Dinu Plîngău. Câștig și la Apel pentru Grătiești! Olga Caraman a câștigat alegerile de la Grătiești cu 78%, iar mandatul doamnei primar continuă să nu fie validat nici pană în...

Lavrov: Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei

"Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situația din Moldova acum 20 de ani, se numără printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru pe principiile OSCE. Bruxelles-ul NATO și UE au torpilat fără menajamente documentul parafat deja atunci de Chișinău...

Noul meniu în grădinițele din Capitală se va modifica

Primăria Chișinău aduce la cunoștință că începând cu data de 1 decembrie 2023, în instituțiile de educație timpurie se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară), aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP. Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMA ORĂ

spot_img

Opinie

Politica